GRAD NOVA GRADIŠKA: IN MEMORIAM TOŠE PROESKI – 14 godina sjećanja i prijateljstva

Datum objave: 15. 10. 2021. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Turističke zajednice i Grada Nova Gradiška 14.godinu za redom evocirano je sjećanje na tragičnu pogibiju Toše Proeskog, makedonskog pjevača čija je tragična pogibija 2007.godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela zauvijek povezala Hrvatsku i Makedoniju, Novu Gradišku i Tošino rodno Kruševo.

Čuvajući živim sjećanje na prerano preminulog makedonskog pjevača Toše Proeskog, čija je tragična pogibija 2007.godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela zauvijek povezala Novu Gradišku i Kruševo, predstavnici Turističke zajednice i Grada Nova Gradiška, 14. su godinu za redom organizirali In memoriam. Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika pjevaču podignutom ispred Elektrotehničke i ekonomske škole, uz nogometni stadion s kojeg je prema Makedoniji poletio helikopter s Tošinim tijelom, bila je to prigoda i za start još jednog jedinstvenog ultra maratona njemu u čast, zahtjevne utrke duge 900 kliometara, koja će i ove godine, povezati grad Proeskove pogibije i njegovog rođenja-Novu Gradišku i Kruševo.

Obilježavanje još jedne tužne godišnjice, uz makedonske ultramaratonce, predsjednicu Fan kluba Toše Proeski iz Zagreba, Stelu Prislan Fujs, Terezu Grgić, Novogradiščanku kojoj su prijatelji iz Makedonije i danas neizmjerno zahvalni za sve što je u Novoj Gradiški organizirala u danima nakon Tošine pogibije, okupilo je i predstavnike Grada – zamjenika gradonačelnika Borislava Vidošića i Dinku Matijević, predsjednicu Gradskog vijeća i direktoricu Turističke zajednice, a uspomeni na Tošu Proeskog ove se godine poklonio i Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj.

On je posjet Gradu-prijatelju iskoristio i za obilazak šetnice novogradiških velikana, uz Sportski centar „Ivo Petranović“ i gradskih bazena gdje će biti postavljeno spomen obilježje. Toše Proeski, poznati makedonski pjevač, podsjetimo, poginuo je 6.listopada 2007.godine, u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na 170. kilometru autoceste Zagreb – Lipovac u 6,25 sati. Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London na snimanje albumu za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice, nakon čega je njegovo tijelo s helikopterom makedonske vlade, odvezeno u rodni grad Kruševo, na konačno počivalište.

TEKST: S. T.         FOTO: S. F./ novagradiska.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn