GRAD NOVA GRADIŠKA – Gradske uslužne tvrtke i službe spremne za rad u novonastalim okolnostima

Datum objave: 20. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Iako je epidemija koronavirusa na kratko zaustavila život kakav smo do sada poznavali, sve gradske uslužne tvrtke i službe spremne su za rad u novonastalim okolnostima.Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška uvelo je dežurstva i uz pomoć volontera i djelatnica programa “Zaželi” svakodnevno pomaže starim, nemoćnim i osobama u samoizolaciji. Novi režim rada imaju i gradske tvrtke Odlagalište d.o.o i Eko kong, o čemu svakodnevno pravovremeno izvještavaju sugrađane.

Pridržavajući se naputaka Nacionalnog, Županijskog i Gradskog stožera civilne zaštite čiji je cilj, prije svega, usporiti napredovanje epidemije koronavirusa, gradske uslužne tvrtke i službe u Novoj Gradiški spremne su za rad u novonastalim okolnostima, o čemu svakodnevno, pravovremeno izvještavaju sugrađane.

Gradsko društvo Crvenog križa uvelo je dežurstvo i uz pomoć volontera i djelatnica u programu „Zaželi“ organiziralo nabavu lijekova i namirnica nužno potrebnih za život starim, nemoćnim i teže bolesnima, kao i osobama u samoizolaciji koje su same i nemaju nikoga tko bi im takvu pomoć mogu pružiti. Kako upoznaje ravnatelj Franjo Pavlović, pomoć je organizirana za područje grada Nova Gradiška i deset općina novogradiškog kraja i ima interesa. Posebna pozornost posvećena je socijalnom kontaktu, pa volonteri, prema preporukama zdravstvenih i epidemioloških stručnjaka, ne ulaze u kuće i stanove, zbog čega korisnici trebaju pripremiti popis za nabavku i novac. Trebaju li njihovu pomoć, korisnici ih mogu nazvati od ponedjeljka do petka od 8 do 18 sati na broj telefona 035/ 364 -550 i 035 363 – 888, a nedjeljom od 10 do 16 sati na 091 / 4060-300, 095 / 814-0775 i 099 / 194 -5989. Na nivou Brodsko-posavske županije u Crvenom križu otvoren je i telefon za psihosocijalnu pomoć osobama u potrebi 091/40-60-200 ,na koji će se svakodnevno u vremenu od 8 do 20 sati, javljati stručne osobe.

Obzirom kako je za kvalitetno funkcioniranje zdravstvene skrbi neophodno osigurati i dovoljne količine krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška u ponedjeljak će, 23.ožujka, organizirati akciju dobrovoljnog darivanja krvi, na način i u skladu s preporukama stručnjaka, uz pojačane higijenske standarde i preporučene mjere predostrožnosti.

Tvrtka Odlagalište d.o.o. će, zbog novonastale situacije , po redovnom rasporedu prikupljati isključivo miješani komunalni otpad. Papir i plastika se neće sakupljati do daljnjega. Kako upoznaje direktor tvrtke Marijan Furić, ove se promjene odnose samo na građane koji papir i plastiku mogu privremeno skladištiti kod kuće, a mogu koristiti sve tipove vreća za smeće.

Ukoliko hoće mogu papir i plastiku odložiti u kontejnere koji su postavljeni u prostoru “Remonta” od 7 do 15 sati. Zeleni otoci se i dalje prazne prema potrebi, a ne očekuju probleme u prikupljanju i odvozu komunalnog otpada. Kako bi se u potpunosti pridržavali svih naputaka, poduzete su i mjere zaštite djelatnika jer se ne smije dogoditi da tvrtka prestane s radom, zbog čega je jedna od četiri ekipe koje prikupljaju i odvoze komunalni otpad u pripravnosti kod kuće, kao i dva djelatnika uprave. I tvrtka Eko Kong nastavlja svoje redovne djelatnosti poštujući smjernice o ograničenjima Stožera Civilne zaštite Grada Nova Gradiška i Nacionalnog stožera.Zelena gradska tržnica i dalje radi, a sprovodi se organiziraju u dogovoru sa svećenikom, isključivo u nazočnosti članova obitelji.U skladu s Odlukom gradskog Stožera civilne zaštite, na 30 je dana zabranjen rad „buvljaka“ koji se nedjeljom održavao na gradskoj tržnici.Prema naputku Nacionalnog i Županijskog i Gradskog stožera civilne zaštite zabranjena su i okupljanja na Dječjim igralištima koja će biti ograđena i s jasno vidljivim obavijestima.

TEKST: S. Tarbuk            FOTO: F. S. /novagradiska.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn