GRAD LIPIK – Obilježena 29. godišnjica oslobođenja Lipika, prvog oslobođenog grada u RH

Datum objave: 05. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

LIPIK – Blagdan Svetog Nikole, 6. prosinac, za Lipik je jedan od najznačajnijih dana u godini. Tog je dana 1991. godine, nakon više od 100 dana krvavih borbi, stradavanja i uništavanja, Lipik oslobođen od neprijatelja, čime je postao prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj.

Ove godine, nažalost zbog mjera koje imaju u cilju suzbijanje širenja pandemije koronavirusa, nije organizirana proslava 29. obljetnice oslobođenja Lipika i Dana branitelja Lipika, već je skromno, u skladu s Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održano svečano i dostojanstveno polaganje vijenaca i lampiona na spomen obilježju u Dobrovcu, na gradskom groblju u Lipiku i zatim kod spomenika braniteljima Lipika te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu hrvatskih branitelja Lipika.

Počast su odali: zajednička delegacija Grada Lipika, Udruge branitelja Lipika 1991., HVIDRA-e Lipik, Policijske postaje Pakrac te Koordinacije branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođena lipičkim dogradonačelnikom Slobodanom Katunarom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem; predstavnici MUP-a Grada Zagreba i Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba, izaslanik gradonačelnika Daruvara i brat poginulog hrvatskog branitelja, gospodin Nenad Peter; predstavnici 3. bojne 117. brigade HV iz Križevaca, delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Lipik-Pakrac.

Ovom je prilikom lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar pozdravio sve prisutne koji su došli danas na skromno, zbog situacije s epidemijom, ali dostojanstveno obilježavanje Dana oslobođenja Lipika, dana kojeg se prisjećamo s posebnim emocijama i velikim ponosom jer Lipik je prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj, a osim Lipičana, branili su ga i dragovoljci iz čitave Hrvatske
Nakon polaganja vijenaca i lampiona na spomen obilježjima, održana je sveta misa za sve poginule branitelje, koju su u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku zajednički služili fra Ivo Brezović i lipički župnik vlč. Roko Ivanović.

IZVOR: compas.com.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn