GRAD KUTJEVO – Realan, ostvariv i transparentan proračun za 2016. godinu

Datum objave: 04. 12. 2015. | Kategorija: Društvo

DSCN3361

KUTJEVO – “Plan prihoda grada Kutjeva za 2016. godinu je 12.116.718 kuna, a rashodi su 7.642.000 kuna. Prijedlog proračuna za iduću godinu realan, je ostvariv i razvojan. Na prihode ne možemo utjecati jer su oni odraz gospodarskog stanja u zemlji, ali ono na što smo mogli utjecati to su rashodi. Uveli smo racionalizaciju i mjere štednje kako bi određena sredstva usmjerili u pravcu razvoja,” naglasio je gradonačelni Kutjeva Josip Budimir.

Kao u mnogim jedinicama lokalne samouprav osnovni prihod Kutjeva je porez na dohodak, a prema određenim podacima gotovo 60 mladih, radno sposobnih obitelji odselilo je iz Kutjeva što će svakako imati negativni utjecaj. “Ono na što smo mogli utjecati to su rashodi. Uveli smo racionalizaciju i mjere štednje pa smo neke stvari i doveli i nekakvu normalu. Sada nam se pojavljuju mogućnosti da određena sredstva možemo preusmjeriti na razvoj u kojem pravcu i razmišljamo. Poznato je da smo imali i smanjenje plaća, prvo meni kao primjeru, a onda i svim djelatnicima u gradskoj upravi,” naglasio je mladi gradonačelnik Josip Budimir dodajući kako će prijedlog proračuna  uskoro staviti i pred gradske vijećnike.

” Kao nova gradska vlast zatekli smo i naslijedili proračunski manjak i nesređenu situaciju što nas je primoralo da ustrojavamo grad od samih početaka. Proračun je transparentan i razvojan. I prethodna dva proračuna koja smo donosili bila su realna i ostvariva jer poznato je, kada se kreće sa velikim proračunskim manjkom onda nema nema pretjerane mogućnosti za većim investicijama i ulaganjima. U proteklih godinu i pol dana bili smo u svojevrsnoj racionalizaciji i mjerama štednje kako bi minus u proračunu sveli na jednu normalnu razinu kako bi u skorijoj budućnosti mogli imati investicija što građani grada Kutjeva očekuju i zaslužuju,” kaže Budmir. Za plaće izdvajaju samo 5 posto od ukupnog proračuna, a uspjeli su smanjiti i utrošak električne energije na razini godine u iznosu od 80 tisuća kuna, što je rezultat potpisivanja novih ugovora sa HEP-om. “Pazimo na svaku kunu i ponašamo se odgovorno.

DSCN3359

Unatoč teškoj situaciji pomažemo našim građanima,  posebice mlađim generacijama koje su budućnost našeg kraja. Izdvajamo financijska sredstva za autobusne karte našim srednjoškolcima što  na razini godine iznos oko 110 tisuća kuna. Pomažemo i simboličnim iznosom roditeljima koji dobiju novorođenče, a od prošle smo godine uveli program interaktivnog učenja engleskog jezika za predškolsku i vrtićku djecu. To je program u kojem djeca na jedan zabavan način uče engleski jezik koji se pokazao kao jako dobar te sada imamo oko stotinu djece koja na takav način uče engleski jezik, a  za taj program izdvajamo oko 35 tisuća kuna godišnje. Dolaskom na vlast, od prošle godine smo uveli kupovinu bilježnica za sve naše osnovnoškolce za što izdvojimo oko 20 tisuća kuna, a posebna novost je stipendija za deset studenata za koje planiramo izdvojiti 500-600 kuna mjesečno,” rekao je Budimir dodajući kako nastoje pomoći i socijalno ugroženim obiteljima.

Ipak, najviše pozornosti i napora ulaže se u poticanje i jačanje gospodarstva. “Određeni projekti su bili započeti još 1997. godine ali sada smo, unatoč svim financijskim poteškoćama uspjeli dovršiti i zaokružiti cjelinu gospodarske zone. To je bio projekt vrijedan 9 milijuna kuna koji je financiran iz fondova. Sada su ostvareni svi preduvjeti onima koji žele ulagati u našoj gospodarskoj zoni. Imamo najpovoljnije uvjete za pokretanje poduzetništva, no investitora još uvijek nema i to je na čemu moramo još intenzivnije raditi. Za 2016. godinu predviđamo u proračunu 250 tisuća kuna za sve one koji žele investirati u zonu, a planiramo pomoći i onima koji su trenutno u gospodarskoj zoni i došli su do nekakve prepreke koju sami teško mogu premostiti. Otvoreni smo za razgovore kako bi  pomogli svima koji žele pokrenuti projekte i razvijati svoje djelatnosti na ovom području. Zapošljavanje, razvoj gospodarstva jedini je način i za ostanak mladih obitelji i za poboljšanje standarda života. Imamo volje, želje i planove ali i dovoljno energije da zamišljeno ostvarimo za boljitak grada Kutjeva i naših građana,” zaključio je gradonačelnik Budimir.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn