GOSPODARENJE OTPADOM – Reciklažno dvorište Šagulje-Ivik u završnoj fazi izgradnje

Datum objave: 02. 7. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Sukladno ekološkim promišljanjima primjerenim 21. stoljeću, problem s otpadom u Gradu Nova Gradiška uskoro će biti trajno i adekvatno riješen. Izgradnja reciklažnog dvorišta Šagulje-Ivik, ukupne vrijednosti 6.151.692,79 kuna od čega je 4,5 milijuna bespovratno, u završnoj je fazi.

Problem s otpadom u Gradu Nova Gradiška uskoro će biti trajno i adekvatno riješen. Izgradnja reciklažnopg dvorišta Šagulje-Ivik u završnoj je fazi. Riječ je o projektu financiranom iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020”, ukupne vrijednosti 6.151.692,79 kn, od čega je čak 4,5 milijuna kuna bespovratno, što Novu Gradišku čini jednim od malobrojnih gradova koji su dobili i najveći dio bespovratnog novca. Po završetku izgradnje, predvidivo u mjesecu kolovozu, Novogradiščani će na reciklažno dvorište moći odlagati čak 48 vrsta otpada-glomazni, elektronički, željezo, neželjezni metali, plastika, stari papir, karton, tekstil, staklena ambalaža, stari lijekovi.

O tijeku projekta i ulozi reciklažnog dvorišta građani su upoznati putem redovnih mjesečnih radijskih poruka i edukativnih letaka dostavljenih u sva kućanstva, jer riječ je o projektu koji donosi brojne zdravstvene koristi i podiže razinu ekološke svijesti.

U prvoj poslovnoj godini, po ishođenju uporabne dozvole, u reciklažnom je dvorištu predviđeno primiti 600 tona komunalnog otpada što čini 0,045 posto odvojenog prikupljenog otpada na razini Hrvatske; u odnosu na 2015. godinu 1,74% na razini Brodsko posavske županije, te 21,09 % na razini grada Nove Gradiške. “Priču” o gospodarenju otpadom na području grada, dugoročno bi trebala zaokružiti i sortirnica, a potom i kompostana.

TEKST: S. T.   FOTO: novagradiska.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn