GOSPODARENJE OTPADOM – Počinje izgradnja reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“ vrijednog 6,1 milijun kuna

Datum objave: 17. 6. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Do kolovoza 2020.godine, Nova Gradiška bi trebala imati reciklažno dvorište. Riječ je o projektu vrijednom 6,1 milijun kuna od kojih čak 4,5 milijuna čine bespovratna sredstva. Uz planiranu sortirnicu, a potom i kompostanu, priča o cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom na zakonit i ekološki način trebala bi biti zaokružena. Nakon više od godinu dana pripreme, raspisanih natječaja i izabranih izvođača radova, projekt Reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“ službeno je predstavljen.

S ciljem mijenjanja navika i promocije „zelenog“ stila življenja, uz projekt I naš grad razvrstava otpad, u uredu gradonačelnika Nove Gradiške, Vinka Grgića, predstavljen je još jedan hvale vrijedan projekt. Riječ je o projektu gradnje Reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“, ukupne vrijednosti 6,1 milijun kuna, financiranom iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“, pri čemu čak 4,5 milijuna kuna čine bespovratna sredstva.

„Nakon više od godinu dana pripreme dokumentacije, raspisanog natječaja, a potom i odabranog nadzora i izvođača radova, zadovoljan sam što mogu najaviti početak projekta izgradnje Reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“, ali se i pohvaliti činjenicom kako smo, zahvaljujući konzultantima koji su odlično odradili posao, jedan od rijetkih gradova koji je dobio najveći dio bespovratnih sredstava. Treba također, reći i kako ovdje ne stajemo, jer, uz završenu sanaciju odlagališta komunalnog otpada vrijednog 30 milijuna kuna i aktualni projekt reciklažnog dvorišta, preostaje nam sortirnica za koju trenutno radimo projektnu dokumentaciju. Do kraja godine, u planu je dobivanje građevinske dozvole, kandidiranje za sredstva fondova, a potom i realizacija, čime bi, kao Grad, u potpunosti zatvorili „priču“ vezanu za očuvanje okoliša, prikupljanje otpada i njegovo pravilno razvrstavanje.“, upoznao je na predstavljanju projekta gradnje reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“, gradonačelnik Grgić.

U prvoj poslovnoj godini, po ishođenju uporabne dozvole, u reciklažnom dvorištu je predviđeno primiti 600 tona komunalnog otpada, što čini 0,045 posto odvojenog prikupljenog otpada na razini Hrvatske, u odnosu na 2015.godinu 1,74 posto na razini Brodsko posavske županije, te 21,09 posto na razini Grada. „Izgradnjom reciklažnog dvorišta građani Nove Gradiške moći će se „riješiti“ 48 vrsta otpada, osim komunalnog i biorazgradivog. O prostoru će brinuti Tvrtka „Odlagalište“ d.o.o., kao i o spomenutoj sortirnici, a potom i kompostani. Tek tada ćemo moći reći kako cjelovitim sustavom otpada gospodarimo na zakonit i ekološki način.“ , rekao je Marijan Furić, direktor „Odlagališta“.

„Ovo je, tek dio aktivnosti koje, posljednjih desetak godina poduzimamo po pitanju zaštite okoliša. Sada već davne 2009.godine na području grada postavili smo 30-ak zelenih otoka, a odobrena su nam i sredstva za nabavu spremnika za domaćinstva.Sve to će, dugoročno, rezultirati smanjenjem količine otpada na odlagalištu i pridonijeti smanjenju računa“, pojasnila je Andrea Štengl, voditeljica gradskog Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Za promociju i vidljivost projekta zadužen je Industrijski park Nova Gradiška, a posao izgradnje Reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“ pripao je Tvrtki „Mipek“ d.o.o. iz Križa, čiji je direktor, Mario Petek, s gradonačelnikom Grgićem potpisao ugovor o gradnji.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn