GODINA IZ NOVOGRADIŠKE PERSPEKTIVE – Godina boljih brojki i novih radnih mjesta

Datum objave: 27. 12. 2015. | Kategorija: Društvo

02-04-2015003

NOVA GRADIŠKA –  Iako gradove, na prvom mjestu čine ljudi, njihova energija i vitalnost, brojke su one u kojima se ogleda uspješnost i odnos planiranog i realiziranog.Na tom tragu, kraj godine je idealno vrijeme zbrajanja i oduzimanja rezultata, trenutak za inventuru i retrospektivu. I mada, ne prihvaćanjem i ne usvajanjem proračuna nije završila onako kako je planirano, godina 2015., godina 267-og rođendana najmlađeg hrvatskog grada, u mnogo čemu je bila godina iskoraka, boljih, optimističnijih brojki  i novih radnih mjesta

Ono što posebno veseli, zasigurno su značajni i itekako vidljivi pomaci u gospodarskom smislu, kao i stvaranje niza preduvjeta za zapošljavanje i ostanak mladih. Jer, upravo oni čine grad i njegovu budućnost.A, zasigurno bolju budućnost najavili su i mladi, prvi brucoši u povijesti grada, polaznici novootvorenog Studija sestrinstva.  Početkom godine od koje se opraštamo, s radom je počela tvornica Atlantic grupa, smještena u novogradiškom Industrijskom parku, jednom od najboljih investicijsko-poslovnih zona u Hrvatskoj, tvrde ulagači.Dolazak Atlantica i Tedeschija u Novu Gradišku i Industrijski park izniman je potez, ali i dobar gospodarstveni „vjetar u leđa“ od koje će uz grad, najviše profitirati trenutnih 75, a u konačnici 160 novozaposlenih.Od prilike onako kako je počela, godina je i završila-svečanim otvorenjem tvornice Klima oprema d.o.o iz Samobora, vodećeg nacionalnog proizvođača klimatizacijskih i ventilacijskih sustava, koja će na prostoru od 6300 četvornih metara poizvodnog pogona dugoročno zaposliti 200 radnika. Prepoznavajući geografsko infrastrukturne adute novogradiške poslovne zone, vodstvo samoborske tvrtke već je najavilo i izgradnju novih proizvodnih pogona.

I lokalna tvrtka Elda d.o.o., čiji je vlasnik Dario Marenić nedavno proglašen najuspješnijim nacionalnim projekt managerom, ovih je dana u Inudstrijskoj zoni grada  kupila proizvodnu halu, što će dugoročno značiti i nova zapošljavanja.Iako su ga vlasnici Atlantic grupe izabrali između 94 moguće poslovno investicijske zone kao najkvalitetniju, novogradiški Industrijski park tek je od ove godine , završetkom višegodišnjih radova na izgradnji južne obilaznice grada, s direktnim izlazom na auto cestu, postao i prometno najatraktivnija, ali i najkonkurentnija ulagačka destinacija.I nekadašnji div, svjetski poznata tvornica alata TANG, nakon niza kriznih godina, u 2015.je zaposlio 30-ak novih radnika, čime se broj zaposlenih popeo na ukupno 117.Nova zapošljavanja, kao i razvoj novih proizvoda Tang planira i u slijedećoj godini.Godina 2015.bila je uspješna i za Drvnu industriju Nova Gradiška, donedavno ogroman teret grada i gradskog proračuna ( za DING jedan od kapitalnih, ali i neuspješnijih projekata bivše gradske vlasti Grad je izdao jamstva teška 2 milijuna kuna, te sredstvima kapitalnih potpora riješio obveze prema Zagrebačkoj banci u kojoj tvrtka i dalje ima kreditno zaduženje od 4 milijuna kuna). Prepoznavajući izniman potencijal drvne industrije, zahvaljujući višemjesečnim naporima čelnih ljudi grada, u prostoru nekadašnje uspješne tvornice „Slavonija radinost“ ponovno je oživjela proizvodnja tvrtke „Vedrana“, a dugoročni je plan na strateškog partnera, tvrtku FIMA d.o.o. prenijeti poslovne udjele s Dinga. Kada je riječ o investicijama u infrastrukturu grada na prvom mjestu treba spomenuti sanaciju odlagališta Šagulje-Ivik uz otvaranje nove plohe i uloženih 9,3 milijuna kuna( grad 25 posto sredstava, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost-75 posto iznosa).

Osim toga, nastavljeni su radovi na magistralnom cjeveovodu Ljupina-Prkos,obnobvljen Društveni dom Mala,zgrada Gradske uprave, Dječjeg vrtića „Radost“,vanjski radovi na zgradi Gradskog muzeja, a privode se kraju i radovi na zgradi Doma hrvatskih branitelja.Značajna sredstva za prometno kvalitetniji ( kružni tok u Benkovićevoj ulici), ali i estetski uređeniji i zdraviji grad ( biciklističke staze, šetnica uz Šumetlicu, popravak nogostupa)kontinuirano su izdvajana cijele godine, a grad je, postavljanjem spomen bista, odao i dužnu počast dvjema iznimnim nacionalnim povijesnim ličnostima-Stjepanu Radiću i Josipu Juraju Strossmayeru. Iako je za 2016. godinu najavljeno niz novih, kapitalnih projekata ( dugo planirano i čekano uređenje središnjeg gradskog parka, rekonstrukcija i izgradnja nove, LED rasvjete na području cijeloga grada, konačna obnova gradskog bazena), na njih ćemo, zbog novonastale nepovoljne političke situacije koju je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća izazvalo neprihvaćanje proračuna , morati malo zaboraviti. Ili, ih na duži, neodređeni vremenski rok, prolongirati. U svakom slučaju, čeka nas-čekanje. Zakon u ovakvoj sitauciji nudi nekoliko mogućih rješenja, od kojih su, dolazak Vladinog povjerenika, a potom i novi izbori, u ovom trenutku za grad i Novogradiščane najmanje povoljni. I zaisgurno najskuplji.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: S. Tarbuk (arhiv)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn