GO OUT AND DANCE: Dok plešemo – postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni

Datum objave: 28. 4. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Plesni projekt “Go out and dance” kojim se 19. godinu u Požegi obilježava Svjetski dan plesa, okupio je na Trgu Sv. Terezije na poziv UO Plesna radionica Ilijane Lončar, brojne male i velike plesače te ljubitelje plesa kako bi zajedno proslavili ples kao jedinstveni umjetnički oblik izražavanja.

Već 19 godina zahvaljujući Umjetničkoj organizaciji Plesna radionica Ilijane Lončar i u Požegi se bogatim programom slavi Svjetski dan plesa u čijem je središtu poznati projekt “Go uot and dance” koji sve plesače i ljubitelje plesne umjetnosti okuplja u zajedničkom druženju izvan plesnih i kazališnih prostora. Dobra tradicija ove je godine zaživjela na Trgu Sv. Terezije, a u programu na pozornici i oko nje sudjelovali su Plesna sekcija Cvjetići glazbe iz Pleternice, Plesni klub Boa Požega, Plesni klub Dolce iz Pakraca i Lipika, Scenski studio ARTina, Plesni studio Marine Mihelčić iz Požege, OŠ Antuna Kanižlića s nastavnicom Zdenkom Matković, OŠ Okučani i njihova plesna voditeljica Rahela Radecki Ivakić te naravno, plesači Plesne radionice Ilijane Lončar.

“Kroz proteklih 20 godina rada i djelovanja Plesne radionice Međunarodni dan plesa slavili smo svaku godinu. Promijenili smo puno lokacija, od Pješačke zone, Rekreacijskog centra do terase Kazališne kavane u želji da pokretom i plesom oplemenjujemo lokacije koje su dio svakodnevice naših građana. Ove smo godine na najljepšoj lokaciji, na Trgu sv. Terezije,” rekla je Ilijana Lončar uz zahvalu Gradu Požegi i požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću.

“Kad se okupe dobri ljudi i vrijeme je toplo, prekrasno i nasmijano. Ovdje su naša rasplesana i kreativna djeca, roditelji i raspoložena publika i što drugo može biti već sunce i radost. Na trgu smo koji je namijenjen svima nama, a ponajprije našoj djeci da ovdje mogu plesati, uživati i biti sigurni i slobodni na ovom prekrasnom prostoru. Pa uživajmo onda zajedno u onom najljepšem – u našoj djeci,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Sam Međunarodni dan plesa je 29. travnja, a tog dana Ilijana će u OŠ Julija Kempfa održati radionicu u suradnji s Udrugom Ples i dijete – daCi, Hrvatska pod nazivom “Interakcije 8”. Program obilježavanja u Požegi produžuje se i 4. svibnja kada će, uz podršku Ministarstva kulture i Kliker platforme biti održana Contakids radionica za djecu od 2 do 5 godina i njihove roditelje u prostoru dvorane UO Plesna radionica Ilijane Lončar.

Međunarodni dan plesa slavi se u svijetu od 1982 godine s glavnim ciljem podsjećanja na ples kao umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Svake godine odabire se značajan koreograf ili plesni umjetnik kako bi formulirao poruku o značaju plesa koja se potom šalje širom svijeta. Ove godine je hrvatsku poruku napisala plesna pedagoginja Sanja Petrovsku, a međunarodnu Karima Mansour iz Egipta.

Hrvatska poruka kaže:
Kako sažeti sve želje i stremljenja vezana za ples u par rečenica? Na ovaj, nama važan dan, poručujem svim plesačima i ljubiteljima plesa: neka nam ples bude početak i kraj.
Dok plešemo – izloženi tuđoj prosudbi u ovoj možda najosobnijoj umjetničkoj formi, budni smo u tijelu: sada i ovdje. Postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni.
Čak i kada vrijeme prođe a strast utihne – ostaje svijest o tijelu. Svaka naša stanica ima inteligenciju i volju, naše tijelo ima ogromnu inteligenciju i strahovitu volju. Pa pokrenimo ga! Zaplešimo.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn