GLAZBENA ŠKOLA POŽEGA – Zvuk je početak, sve ostalo je praksa, predanost i znanje

Datum objave: 12. 12. 2015. | Kategorija: Društvo

Damjan

POŽEGA- Audio snimanje i obrada tona nova je obrazovna ponuda Glazbene škole Požega koju, teorijom i praksom, budućim glazbenicima i producentima predstavlja iskusni mladi predavač, i praktičar i teoretičar, Damjan Pirović.

“Radimo ovo za početak kao izborni predmet ali namjera je da ipak program preraste u srednjoškolski smjer – Odjel audio producent. U principu učenici će biti osposobljeni da dovedu proces snimanja zvuka od početka do kraja- od fizike zvuka, osnova akustike, postavljanja mikrofona, snimanja, digitalne i analogne tehnologije do miksanja, masteringa i cijelog procesa produkcije. Sada imamo 40 učenika od prvog do četvrtog razreda srednje glazbene škole i već sada se vidi da je dobar dio njih talentiran upravo za ovaj dio glazbenog stvaranja,” kaže Damjan, dodajući kako je “sve još u povojima” ali uvjeti za rad su odlični. Opremljen je tako školski studio s dvije režije ( glavnom i pomoćnom) s pristupom koncertnoj dvorani, a svi koncerti se od prošle godine snimaju, bilježe i arhiviraju.

“Odnedavno prenosimo zapise i na Soundcloud pa se tako mogu poslušati glazbene izvedbe naših učenika. Oprema je na vrhunskoj razini, a ovo je prvi put da je u jednu srednju školu u Hrvatskoj uveden ovakav predmet. Mišljenja sam da je itekako potreban jer snimka nikada ne laže tako je nalagasak na tome da učenici znaju sami sebe snimiti, poslušati i analizirati te na taj način postati još bolji,” dodaje Damjan. Nastava je koncipirana po modelu  blok- sati,  a najveća grupa je od pet članova. Takav oblik rada je kreativan i praktičan, a Damjan ističe kako upravo uvijek i počinju s praksom pa potom idu s pisanim činjenicama. “Nema štrebanja, a svi koji žele, drugi kat, režija 206, slobodno dođite,” poručuje Damjan.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn