GLAZBENA ŠKOLA POŽEGA – Stigao dugoočekivani koncertni klavir

Datum objave: 21. 12. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Dugoočekivani koncertni klavir marke Steinway & Sons D-274 iz hamburške tvornice klavira stigao je u Glazbenu školu Požega. Gotovo 3 metra dug i 500 kg težak instrument krasit će Koncertnu dvoranu škole, a široj javnosti bit će predstavljen na koncertu 16. siječnja 2020. godine kada će poznati pijanist Aljoša Jurinić prezentirati svu raskoš zvukovnih mogućnosti vrijednog instrumenta.

U svijetu su samo dvije tvornice klavira, u New York-u i u Hamburgu, a Glazbena škola Požega svoj klavir izabrala je u Hamburgu. Ispred Glazbene škole selekciji su prisustvovali pročelnica Odjela za klavir i orgulje Marija Milinković, te prof. mentor i ravnatelj škole Alen Kovačević. Selekciju je vodio hrvatski pijanista Aljoša Jurinić, poznat kao finalist međunarodnog Chopinovog natjecanja u Varšavi.

“U tvornici Steinway & Sons u Hamburgu klavire izrađuje 340 eksperata prema patentu koji se nije mijenjao od 1880. god. Jedinstveni su po tome što daske za tijelo klavira izrađuju iz jednog komada. Takvih dvadesetak dasaka se slojevito lijepe svježim ljepilom koje svakodnevno kuhaju, također prema receptu iz 1880. godine-Izradi klavira, koje traje godinu dana, prethodi dvogodišnje sušenje drveta. Za izradu glasnjače klavira koriste se daske drva koja rastu iznad 1000 m nadmorske visine jer tamo, zbog vlažnosti zraka, stabla sporije rastu te su godovi gušći što u konačnici znači da će prijenos zvuka biti bolji. Između 8 ponuđenih klavira izabrali smo najdraži zvukom i udobnošću tipki,”pojasnili su u Glazbenoj školi Požega.

IZVOR: Glazbena škola Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn