GLAZBENA ŠKOLA POŽEGA – Predstavljena monografija u povodu 50 godina djelovanja

Datum objave: 18. 9. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U Glazbenoj školi Požega danas je predstavljena monografija uz pedesetogodišnjicu djelovanja Škole. O monografiji su govorili ravnatelj škole Alen Kovačević, urednica monografije i profesorica u školi Branka Horvat te d recenzentica dr. sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije u Požegi.

Monografija prati tragove požeške glazbene prošlosti, donosi sadašnjost, ali i pouzdane temelje i smjernice za sigurnu glazbenu budućnost, rečeno je na predstavljanju. “Ovo je naš ponos, knjiga u kojoj je satkano sve ono lijepo što nam se dogodilo u ovih 50 godina postojanja. Zbog požrtvovnosti i velike ustrajnosti mog prethodnika Veljka Valentina Škorvage, zbog stručnosti svih naših profesora kao i zbog iznimne talentiranosti većine naših učenika, danas imamo školu u ovom formatu, ustanovu koja ima 70-ak uglavnom visokoobrazovanih djelatnika i pohađaju preko 550 učenika, u predškolskom, osnovnoškolskom, pripremnom i srednjoškolskom obrazovanju, a s preko 70 organiziranih koncerata u jednoj školskoj godini sudjeluje u kulturnom životu svoje sredine,” naglasio je ravnatelj Kovačević.

Dodao je kako su vrijedne nagrade postignute na raznim natjecanjima te visoki postotak upisanosti učenika na muzičke studije vjerodostojni pokazatelji kvalitetnog rada koji je punu podršku pronašao kod Požeško-slavonske županije kao osnivača i grada Požege pa je škola među najuređenijima i najopremljenijima ustanova te vrste u zemlji.

“Monografija pred vama prati tragove požeške glazbene prošlosti i to one dijelove koji se bave organiziranom glazbenom nastavom, od prvih oblika organizirane glazbene nastave 60-tih godina, osnivanje Osnovne glazbene škole 1970, proširenja djelatnosti na srednjoškolsko obrazovanje te do osnivanja područnih odjeljenja i početka rada u novoj zgradi,” naglasila je urednica Branka Horvat dodajući da monografija sadržava i biografije prethodnih ravnatelja Vladimira Munđara i Veljka Valentina Škorvage, “osobnu kartu” škole, opis značajnih projekta, humanitarne aktivnosti i te nastavne program.

“Duša cijele ove monografije je odlomak koji govori o stručnim odjelima škole gdje su predstavljeni brojni djelatnici koji su proteklih 50 godina radili, te pročelnici koji u monografiji predstavljaju rad svog odjela. Tu su i orkestri i zborovi Glazbene škole po kojima smo prepoznatljivi jer u glazbenim krugovima kažu kako malo koja škola ima toliki broj ansambala, tako da su i oni našli svoje mjesto i predstavljaju se sa svojim programima i rezultatima,” rekla je između ostalog urednica Horvat.

“Glazbena škola Požega svekolikoj je javnosti podastrijela svoju uspješnu priču koju i dalje nastavlja. Pratimo razvoj Škole od njenih početaka, prvih instrumenata, zborova, orkestara koji su zahvaljujući ambicijama ravnatelja, upornosti profesora i učenika, te njihovoj sinergiji razvijali Glazbenu školu Požega, tu nezaobilaznu točku na umjetničkoj i kulturnoj karti Hrvatske, ” rekla je između ostalog recenzentica dr. sc. Vesna Vlašić dodajući kako je posebnost Škole ne samo u uspješnom obrazovanju mladih glazbenika već i u stvaranju kvalitetne glazbene publike.
Uz dr. sc. Vlašić, recenzentica monografije je i prof. dr. sc Zlata Živaković-Kerže. Monografija na 120 stranica uz tekstove donosi i brojne fotografije, a čiji su autori Vladimir Mandić, Foto Šunjo i Foto Kaća, a kako je rečeno, ova spomen-monografija zasigurno će biti ne samo prilog za proučavanje kulturnog i glazbenog života Požege, već i putokaz za buduće generacije.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn