GLAZBENA ŠKOLA POŽEGA – Inauguracija koncertnog klavira

Datum objave: 17. 1. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega sinoć je održana inauguracija koncertnog klavira marke Steinway & Sons D-274 koji je u Požegu iz hamburške tvornice stigao krajem prosinca prošle godine. Raskoš zvukovnih mogućnosti instrumenta vrijednog gotovo 1,3 milijuna kuna prezentirao je hrvatski pijanist međunarodne reputacije Aljoša Jurinić.

Ideja za ovaj milijunski projekt rođena je prije dvije godine, a sada je realizirana u početak još jedne lijepe priče u nizu u Glazbenoj školi Požega, naglasio je na početku inauguracije pozdravljajući goste i posjetitelje ravnatelj Alen Kovačević. “Postavljalo se pitanje dali je potreban ovako skupi instrument našoj školi? Prije 20-tak godina postavljalo se jednako tako pitanje mom prethodniku dali je ovako maloj sredini potrebna srednja glazbena škola. Zbog te srednje glazbene škole danas naša ustanova zapošljava 70 uglavnom visokoobrazovanih osoba, a našu školu pohađa preko 550 učenika. Kako nam je srednja glazbena škola otvorila mnoga vrata isto tako vjerujem da će i ovaj vrijedni instrument. Sada možemo ugostiti velike pijanističke zvijezde svjetske reputacije, možemo organizirati ozbiljnija natjecanja, veće pijanističke seminare, a s obzirom na to da posjedujemo i prekrasnu dvoranu zavidnih akustičnih performansi vjerujem da ćemo biti na meti svima koji žele snimiti svoj klasični album. Dobili smo i prve ponude i to upravo zbog ovog vrijednog klavira,” rekao je ravnatelj.

“Naši učenici, naši profesori zaslužuju ovaj instrument. To su dokazali svojim rezultatima što kroz visoki postotak upisanosti naših učenika na muzičke studije, što kroz vrijedne nagrade koje osvajamo na raznim natjecanjima. U prošloj školskoj godini predstavljali smo se 110 puta na raznim natjecanjima i osvojili oko 60 prvih nagrada. Vjerujem stoga da je ovaj klavir veliki ulog naše budućnosti i značajan iskorak naše škole. Cijena ovog klavira doseže vrtoglavih 1.260.000,00 kuna i sami nikada ne bismo uspjeli prikupiti ta sredstva bez pomoći našeg osnivača Županije i našeg Grada Požege koji su financirali tri četvrtine ovog vrijednog projekta,” zaključio je ravnatelj Kovačević.

“Ravnatelj Kovačević uvjerio nas je da Glazbena škola treba ovaj instrument velikom i vatrenom strašću koja mora svakog impresionirati. Brzo smo se dogovorili, no nas dvojica ispunili smo tako zajedno samo jednu obvezu prema našoj djeci, prema našim Požežanima i prema svim vrijednim zaposlenicima ove škole. Bili smo, jesmo i bit ćemo zbog takvih ideja i projekta i dalje središte kulture i kvalitete. U ovom gradu, u ovoj županiji i Slavoniji žive izvrsni ljudi, koji zaslužuju izvrsne stvari, a naša mladost koja boravi i u ovoj školi vrijedi sveg ovog što radimo,” rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.”Ponosan sam što ovaj instrument koji će mladi ljudi koristiti, otvara mogućnosti i vrata ne samo na razini Hrvatske već na razini Europe i svijeta. Jer i ovdje stoluje Europe, mi smo jednaki i ravnopravni što dokazuje i ovaj projekt,” naglasio je župan.

U svijetu su samo dvije tvornice klavira, u New York-u i u Hamburgu, a Glazbena škola Požega svoj klavir izabrala je u Hamburgu. Jedan je to od najvrjednijih instrumenata na svijetu kakvog imaju tek rijetke ustanove u Hrvatskoj, potvrdio nam je Aljoša Jurinić, mladi umjetnik koji je za ovu priliku u Požegu doputovao iz Toronta.

“Za mene je ovo vrlo zanimljiva situacija jer sam krajem prošle godine u Puli inaugurirao isti ovakav instrument, a u Hrvatskoj ih nema više od jednoznamenkastog broja i to u najvećim dvoranama. No iznenađujuće je to ipak, jer koliko je meni poznato, ni jedna glazbena škola u Hrvatskoj nema ovakav klavir. Požega kao grad pozicionirana je u srcu ovog dijela Hrvatske tako da mi je drago jer može priuštiti tu umjetnost i mnogim ljudima iz okolice. Iz moje perspektive ovo je definitivno vrlo vrijedna investicija, jer glazba, umjetnost, apstraktno razmišljanje je ono što nas čini ljudima, što nas izdvaja iz ostalih živih bića i to je ono što moramo održavati, a bez vrhunskog instrumenta vi ne možete proizvoditi vrhunsku glazbu. Klavir je pri tom specifičan utoliko što svi mogu svirati na njemu. Kupite li primjerice violinu to je za jednu, najviše dvije osobe, a klavir je za sve i to doista može utjecati na cijeli glazbeni život ovog kraja. Jako se nadam da će i drugi glazbenici dolaziti u Požegu jer nema smisla imati Ferrari u garaži, to je taj rang, a kako je ravnatelj Glazbene škole Alen Kovačević očito vrlo poduzetan čovjek kada se odlučio na ovakav korak i sam je zasigurno svjestan kako je jedini logičan slijed pozivati mnoge uspješne glazbenike Hrvatske ali ne samo Hrvatske i nadam se sljedeći put kada dođem da ću biti jedan od mnogih koji sviraju,” rekao nam je Aljoša Jurinić jedan od najuspješnijih mladih pijanista u svijetu.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn