GKUD POŽEGA – Održana radionica „Tako su tkali naši stari”

Datum objave: 14. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

VELIKA – U Velikoj je održana radionica „Tako su tkali naši stari”. Projekt je to Gradskog – kulturno umjetničkog društva Požega u suradnji s Tihomirom Šmitpeterom, stručnjakom za tradicijsko rukotvorstvo, Dječjim vrtićem Velika te Dječjim vrtićem Požega. Projekt je sufinanciran od Ministarstva kulture RH, a cilj mu je upoznati mlađe naraštaje s tradicijskim tekstilnim vještinama.

Tihomir Šmitpeter, veliki zaljubljenik u tradicijsko rukotvorstvo, istaknuo je kako je tkanje starinska tehnika koja obuhvaća nekoliko faza – snovanje, navijanje i uvođenje u nite, nakon čega započinje ručno tkanje na tkalačkom stanu kako bi se dobilo platno. On je jedan od rijetkih poznavatelja tehnike izrade i restauracije narodnih nošnji Požeštine te želi, kako je naglasio, svoj entuzijazam i znanja prenijeti na djecu kako bi jednog dana zavoljeli i nastavili s očuvanjem tradicijske baštine.

Šmitpeter je na radionici predškolcima pokazao ljepotu tkanja, upoznao ih s tkalačkim stanom i raznim platnima, a svako dijete se i samostalno okušalo u načinu izrade.

Predsjednica GKUD-a Požega Hana Mijatović istaknula je kako su ovakve radionice potrebne kako bi se mlade naraštaje osvijestilo o važnosti kulturne tradicije. Osim ovog hvalevrijednog projekta koji je potpomognut sredstvima Ministarstva kulture, najavila je kako društvo upravo priprema i dva odlaska na kulturne folklorne manifestacije unutar Lijepe Naše, a početkom srpnja sudjelovat će u Srbiji na Međunarodnoj smotri folklora Mostovi Balkana gdje se okupljaju vrhunska kulturno – umjetnička društva iz raznih zemalja.

IZVOR: GKUD Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn