GIMNAZIJA POŽEGA – Predstavljena Spomenica prigodom 320.obljetnice osnutka škole

Datum objave: 26. 6. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U Gimnaziji Požega predstavljena je Spomenica u povodu 320. obljetnice osnutka Gimnazije, kruna cjelogodišnjeg programa obilježavanja te visoke obljetnice i iznimno vrijedan dokument vremena.

Ove školske godine Gimnazija u Požegi obilježava 320. godinu od kada su je osnovali isusovci i u njoj započeli održavati redovnu nastavu. Prepoznatljiva danas kao i nekada po kvaliteti i uspjesima svojih učenika, znamenitim bivšim đacima i profesorima, vlastitim muzejskim zbirkama starih knjiga i učila, jedinstvenoj Zvjezdarnici u Slavoniji, Gimnazija je između korica Spomenice ovjekovječila tek dio svih postignuća. Knjiga na više od 350 stranica, bogato opremljena fotografijama,obuhvaća pregled povijesti škole od osnutka do danas, okupljajući zapise bivših i sadašnjih profesora koji su u svojim školskim izvješćima ili posebnim stručnim radovima sažimali povijest škole do svog vremena ili se osvrtali na važne suvremene događaje.

Knjigu su uredili psiholog Ivo Žanetić, kroatistica, sociologinja i knjižničarka Ivana Kajinić-Čenić, povjesničar i geograf Dragan Siluković, povjesničarka i kroatistica Nataša Puljašić, pedagoginja Manuela Zima-Čevapović, informatologinja i kroatistica Anamarija Ivčetić te kroatistica Marija Mrkojević, ujedno i autorica većine fotografija.
“Spomenica je najviše zasluga našeg tima koji je dosta vremena utrošio kako bi svojim snagama sastavio knjigu, velikim dijelom na prethodnim izvorima i tekstovima, ali koji do sad nisu tako bili spojeni u jednu cjelinu te povezali stoljeća do ove naše sadašnjosti,” rekao je urednik Žanetić.

To je vrijedna knjiga iz koje zaposlenici, učenici i njihovi roditelji, ali i šira javnost mogu upoznati “duh” Gimnazije, njenu kulturu i tradiciju te ključne događaje i osobe iz njene povijesti, kaže ravnateljica Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić.

“Spomenica Gimnazije je nastala nakon jednogodišnjeg rada naših profesora entuzijasta koji su svoje znanje, ljubav, pamet darovali kako bi mi danas u rukama imali ovaj publicistički dragulj. Ova knjiga govori o tome što smo bili, što smo danas i gdje ćemo biti. Iznimno je vrijedna, dokument je vremena, a poslužit će kao riznica budućim istraživačima, onima koji se budu zanimali za povijest Gimnazije. Vjerujem da to nije zadnje djelo u izdavačkoj djelatnosti Gimnazije, jer izdavačka djelatnost je nešto je naša tradicija,” dodala je ravnateljica Vlašić. Knjigu se može pronaći na policama Gimnazijske knjižnice te u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, a bit će darovana i ostalim školskim i gradskim knjižnicama.

Uz prijatelje Gimnazije koji su, u skladu s epidemiološkim mjerama bili u ograničenom broju, predstavljanje Spomenice svojim je dolaskom uveličao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn