GIMNAZIJA POŽEGA – “Jedan umjetnik – tri grada” projekt posvećen Zlatku Boureku

Datum objave: 27. 9. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U godini kada obilježava 320. obljetnicu postojanja Gimnazija Požega u suradnji sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi provest će projekt “Jedan umjetnik- tri grada” posvećen svestranom hrvatskom umjetniku, akademiku Zlatku Boureku. Projekt su predstavile ravnateljica Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić, idejna začetnica projekta prof. Vera Ćuže Abramović i ravnateljica Zavoda dr.sc. Snježana Jakobović.

Zlatko Bourek, slikar, kipar, redatelj, scenograf, kostimograf, karikaturist, lutkar, tvorac animiranih i igranih filmova, dobitnik Nazorove nagrade za životno djelo i akademik ostavio je dubok trag u kulturološkom hrvatskom tlu. A požeška Gimnazija u svojih 320 godina postojanja uvijek je s puno duha upravo kulturnim pregaocima poput Boureka davala posebno mjesto i značaj. Ne čudi stoga da, iako ovaj rođeni Požežanin nije bio učenik požeške Gimnazije, svojim djelom i statusom kultnog svestranog umjetnika budi zanimanje i kreativnu energiju u novim gimnazijskim naraštajima.Učenici kreativne radionice KRUG s voditeljicom Verom Ćuže Abramović u planiranom projektu imat će ključnu ulogu, rekla je ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić.

“Naša škola će ovaj projekt sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad provoditi cijelu školsku godinu, a rezultirat će u svibnju izložbom u prostoru škole čime ćemo zaokružiti i sve prethodne aktivnosti kojima smo se u slavljeničkoj godini bavili. Odabrali smo Zlatka Boureka jer je rođeni Požežanin koji svojim životom i stvaralaštvom svjedoči i potvrđuje dvije sintagme kojima se mi Požežani jako volimo dičiti: Požega – Slavonska Atena i Požega – Vallis Aurea,” rekla je ravnateljica Vlašić.

Profesorica Vera Ćuže Abramović naglasila je kako će otvoriti širu suradnju u realizaciji projekta uključivanjem i drugih kulturnih institucija, povezujući pri tom tri grada vezana za ime Zlatka Boureka – Požegu kao grad rođenja, Osijek gdje je pohađao srednju školu te Zagreb u kojem je živio i stvarao.

Svoj doprinos dat će i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi, najavila je ravnateljica Jakobović. “Akademik Zvonko Kusić je nakon smrti Zlatka Boureka napisao je kako je “Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila jednog od svojih najuglednijih članova, a Hrvatska jednog od svojih najvećih, najsvestranijih i najoriginalnijih umjetnika koji je otvorio novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog, kazališnog i filmskog stvaranja”. U susret desete obljetnice našeg Zavoda, koja je 15.listopada, najavljujem stručno-znanstveni skup pod nazivom “Zlatko Bourek – život i djelo”. Nakon znanstvenog skupa bit će izdan i poseban broj časopisa posvećen Zlatku Boureku,” najavila je Jakobović.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn