GIMNAZIJA POŽEGA – Izvrsni na državnoj maturi!

Datum objave: 20. 7. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Maturanti požeške Gimnazije i ove su školske godine postigli izvrsne rezultate na ispitima u ljetnom roku 13. državne mature

Otegotne okolnosti tijekom cijeloga četverogodišnjeg školovanja
Generacija maturanata 2018./2022. tijekom svoga četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja suočila se s brojnim posebnim i otežavajućim okolnostima, od štrajka nastavnika u listopadu i studenome 2019. godine do zatvaranja škola zbog pandemije COVID 19 od sredine ožujka 2020. do kraja nastavne godine 2019./2020. Školske godine 2020./2021. i 2021./2022. bile su u velikoj mjeri opterećene pandemijom, ali zahvaljujući osnivačima škola i nadležnomu ministarstvu, nastava se u najvećoj mogućoj mjeri održavala uživo.

Rezultati i bolji nego prethodnih godina
Unatoč svim otegotnim okolnostima ovogodišnji su rezultati učenika na ispitima 13. državne mature bolji nego u prethodnoj školskoj godini, ali i nekoliko ranijih godina kada nije bilo spomenutih okolnosti.

Uspjeh požeških gimnazijalaca
Prema podatcima NCVVO-a, na ispite je u ljetnom roku državne mature u školskoj godini 2021./2022. izašao ukupno 28 451 učenik, od čega je 96 maturanata Gimnazije u Požegi.  Njih čak 95 uspješno je položilo sve obavezne ispite u ljetnome roku. O uspješnosti naših gimnazijalaca najbolje govori tablica sa sumarnim rezultatima ispita za našu školu koji su usporedivi s ostalim školama u Republici Hrvatskoj pri čemu je najmjerodavnije pratiti podatke o prosječnim centilima (50 centila predstavlja državni prosjek). Iz tablice u privitku vidljivo je da su naši maturanti u svim obaveznim i izbornim predmetima iznad državnoga prosjeka, pri čemu su iz obaveznih predmeta bili najuspješniji iz Hrvatskoga jezika (89,71 centil na B razini ispita i 72,98 centila na A razini ispita) i na B razini ispita iz Matematike (79,27 centila). Gledajući ispite iz izbornih predmeta, naši su učenici najuspješniji bili iz Geografije (90,12 centila, Informatike (87,03 centila) i Politike i gospodarstva (80,56 centila).

1. rangovi na višoj razini iz Engleskoga jezika i Matematike te Informatike i Psihologije
Osim fantastičnih rezultata na razini generacije, izdvajamo i najbolje pojedinačne rezultate. Tako se ove godine iz obaveznih predmeta na državnoj maturi možemo pohvaliti 1. rangom na višoj razini iz Engleskoga jezika (podatci o učeniku poznati Školi) i 1. rangom na višoj razini iz Matematike – učenica Dora Špoler, 4. b razred. Među najboljih 100 našao se još i učenik Josip Abramović (4. b) koji je na nižoj razini ispita iz Njemačkoga jezika ostvario 62. rang te učenici Marin Grbeš (4. b) i Hrvoje Radoš (4. b) koji su na višoj razini ispita iz Engleskoga jezika ostvarili 92. rang.

Učenici su ostvarili izvrsne rezultate i iz više izbornih predmeta pa izdvajamo najbolje među njima:
1. rang iz Informatike – Marijan Tadijal, 4. b i učenik čiji su podatci poznati Školi
1. rang iz Psihologije – Marta Marić, 4. b
13. rang iz Geografije – Antonio Bobek, 4. a
14. rang iz Biologije – Iva Miličević, 4. b
16. rang iz Latinskoga jezika – učenik čiji su podatci poznati Školi
21. rang iz Fizike – Marin Grbeš, 4. b i Hrvoje Radoš, 4. b
21. rang iz Likovne umjetnosti – Nika Miličević, 4. b
22. rang iz Povijesti – Antonio Bobek, 4. a
26. rang iz Informatike – Lovro Barić, 4. a i Egon Hajpek, 4. a
31. rang iz Glazbene umjetnosti – David Ralašić, 4. b
32. rang iz Sociologije – Ena Šimunović, 4. e
35. rang iz Filozofije – Ana Aušprung, 4. b
38. rang iz Informatike – Marija Grozdek, 4. a
40. rang iz Geografije – Lucija Došen, 4. a
46. rang iz Sociologije – Ema Dražić, 4. e
60. rang iz Kemije – Iva Miličević, 4. b
70. rang iz Informatike – Mila Podrug, 4. a i Darko Miličević, 4. b
75. rang iz Sociologije – Helena Biondić, 4. c i Rea Kovačević, 4. c
90. rang iz Sociologije – Iva Galić, 4. d i Doris Rako, 4. d
91. rang iz Informatike – Darian Begović, 4. a i Tena Korov, 4. a
94. rang iz Psihologije – Dinko Maslač, 4. b i Nora Pečur, 4. d

“Ovakav uspjeh najvećim je dijelom rezultat neposrednoga rada profesora s učenicima u razredu te dodatnih priprema iz svih obaveznih, ali i većine izbornih predmeta koje su našim učenicima dostupne tijekom cijele završne godine njihova školovanja, a što je u konačnici rezultiralo upisima željenih fakulteta, čime je ostvaren jedan od naših temeljnih obrazovnih ciljeva u radu s učenicima.Čestitamo svim našim maturantima i njihovim profesorima na još jednoj i više nego uspješno ispraćenoj generaciji!” poručila je ravnateljica Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić.

TEKST: S. P./ Gimnazija Požega        FOTO: gimpoz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn