GIMNAZIJA POŽEGA – Izložba “Mladi čuvaju baštinu: požeški gimnazijalci i Grgurevo”

Datum objave: 03. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prostoru knjižnice Gimnazije Požega otvorena je izložba “Mladi čuvaju baštinu: požeški gimnazijalci i Grgurevo” čiji su autori učenici 4.c i 4.d razreda pod mentorstvom prof. Marine Farkaš, prof. Sanje Musil i dr.sc. Rahele Jurković. Izložba predstavlja učeničke aktivnosti na temu zaštićenog nematerijalnog dobra Požeški vinogradarski običaj – Grgurevo.

Izložba je dio programa „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“ koji je osmislila i vodila dr.sc. Rahela Jurković, uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Požega.
“Zašto mladi i tradicija, zašto požeška Gimnazija? Zato što je u našoj Gimnaziji 320 godina tradicije, tradicija je nešto nenadomjestivo, nešto dragocjeno, nešto što moramo čuvati, razvijati, prenositi dalje. Jer ako nemamo tradicije, nemamo ni povijesti, ako nemamo povijesti onda to nismo mi. Sretna sam što su naši gimnazijalci to prepoznali i uživali u ovom projektu za koji vjerujem da ćemo ga nastaviti i dalje,” rekla je ravnateljica Gimnazije Vesna Vlašić.

“Požeški vinogradarski običaj Grgurevo 2007. godine proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske što znači da smo svi pozvani čuvati ga, istraživati, popularizirati i prenositi na mlađe generacije. Program o Grgurevu prihvatilo je i podržalo Ministarstvo kulture, a značajnu podršku provedbi programa dao je Grad Požega na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem. Gimnazija Požega jedan je od ključnih nositelja programa, a od ostalih sudionika programa koji su istraživali i pronosili znanje i iskustvo o Grgurevu i požeškom vinogradarstvu na mlađe generacije, ali i na one starije, u programu su sudjelovali etnologinja Maje Žebčević Matić iz Gradskog muzeja Požega, poznati požeški vinogradari i vinari Ivica Ajanović i Vlado Bauer, te povjesničar Goran Hruška,”rekla je dr. sc. Jurković predstavljajući projekt.

“Anketa koji su učenici Gimnazije proveli među stanovnicima Požege govori o tome da se o Grgurevu kao vinogradarskom običaju nedovoljno zna, a polovica njihovih ispitanika na pitanje kako slave Grgurevo odgovorila je „nikako“. Stoga je ova izložba prilika da se prisjetimo Grgureva i razmislimo kako možemo svi zajedno i mlađe i starije generacije, proslaviti sljedeće Grgurevo na autohtonim, prekrasnim lokalitetima požeških vinograda te da razmislimo kako možemo očuvati ono što je sama bit Grgureva – druženje uz pjesmu, jelo i piće požeškoga kraja,” zaključila je dr.sc. Jurković.

U ime Grada Požege o značaju ovog projekta gradonačelnik Darko Puljašić je naglasio:”Grad Požega ima obavezu promicati kulturu i tradiciju, ono što se ne može kupiti i izmisliti. Hvala svima koji rade na tom promicanju bogatstva Požege i Slavonije. Drago mi je da upravo ova naša mladost i budućnost zna tko su i što su nama našu preci ostavili. Najvažnije je, moramo to zapisati, zabilježiti da se ne bi sutra zaboravilo. Grgurevo je običaj vezan uz junački povijesni događaj, običaj koji je obilježio Požegu i ovaj dio Slavonije. Posebno je zadovoljstvo otvoriti ovu izložbu i pri tom obećati da će Grad Požega još raditi na očuvanju tradicije, a na vama mladima je da se ponosite svojim gradom koji ima prošlost, ima sadašnjost, a u vama vidim da ima i budućnost,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn