GEOPRIČE UNESCO GEOPARKA – Projekt koji će izmijeniti predodžbu o “nerazvijenoj Slavoniji”

Datum objave: 24. 10. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

N

JANKOVAC – Početna konferencija u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ K.K.06.1.2.01 predanog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u financijskom razdoblju 2014.-2020. održana je danas na Jankovcu, u prostorijama Parka prirode Papuk. Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

Današnjoj konferenciji nazočili su ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, načelnik općine Velika Vlado Boban, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te mnogi drugi uvaženi gosti.

“Danas je Papuk u razvojnom zamahu, obnavljamo postojeću turističku infrastrukturu, pripremamo i nove projekte no ono što je u ovom trenutku najvažnije, krenuli smo u realizaciju jednog od najvećih projekata u Slavoniju Geopriče UNESCO geoparka. Projekt je to koji će zasigurno promijeniti predodžbu o nerazvijenoj Slavoniji i koji će značajno poboljšati turističku infrastrukturu na području obje županije. Moram naglasiti kako je ovo iznimno važno okupljanje za naš park i drago mi je da se odvija upravo ovdje, u srcu Parka, na Jankovcu. Napokon imamo priliku za sinergijski razvoj, priliku da se direktno upoznaju ozbiljni investicijski planovi, financiji okviri, mogućnosti za izvore financiranja usklađeni s potrebama Parka, a ono što je najbitnije s potrebama lokalnog stanovništva. Svjesni smo ekonomskog trenutka i da se ustanove i jedinice lokalne samouprave moraju povezivati na pojedinim projektima te biti kreativni. Duboko sam uvjeren i da je ovo okupljanje korak prema tome i u skladu s tim želim da moj mandat obilježi zbližavanje i razvoj odnosa jer prirodne ljepote i dobra ne poznaju administrativne granice”, između ostalog u svom govoru rekao je ravnatelj Parka prirode Alen Jurenac.

NN1

U sklopu ovog projekta, izgradit će se i opremiti Geo-info centar u Voćinu; Opremiti prezentacijska dvorana i vanjske učionice i igraonice „Kuće Panonskog mora“ Centra za posjetitelje Velika; Uspostavit će se Adrenalinski park Duboka za djecu i odrasle s dva poligona. Poligon za djecu sadržavat će 9, a za odrasle 11 elemenata; Obnovit će se i izgraditi vidikovci; Nabaviti posjetiteljski vlak/turistički autobus koji će povezivati Geo-info centra Voćin s Rupnicom i ostalim lokalitetima; Nabaviti 15 električnih i 15 brdskih bicikala i bicikala za iznajmljivanje. U sklopu projekta odradit će se mnogobrojne edukacije i izgraditi županijska prometnica od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije čime će Slatinski Drenovac, asfaltom biti povezan s biserom Slavonije i Papuka – Jankovcem.

To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

V

Prisutnima se, između ostalih, obratio i načelnik općine Velika Vlado Boban.”Kockice se lagano slažu, treba puno strpljenja, volje i iskustva, ali ja se nadam da ćemo uspjeti što prije povezati sve ono što imamo ovdje. Kako u Čačincima, Voćinu i Velikoj, tako i u Kutjevu i Kaptolu te konačno imati jednu zaokruženu priču. Do sada je sve bila priča i slovo na papiru, ništa se konkretno nije događalo, ali  s ovim aktivnostima koje slijede i investitorom koji je već krenuo ulagati u Veliku dobit ćemo određeni kapacitet, adekvatan smještaj i, naravno, već dugo očekivano rješenje veličkih bazena. Naravno, ovo je karika koja je pokrenula sve te ljude koji su došli ulagati u Veliku. Autokamp koji smo dobili zahvaljujući Parku prirode Papuk je upotpunio ponudu i mogućnost ulaganja”, rekao je.

TEKST: Bojan Miščević      FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn