FOTOMONOGRAFIJA “POZDRAV IZ POŽEGE” – Razglednice su “crtice prošlosti” pune emocija i informacija

Datum objave: 18. 12. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA –  U Gradskom muzeju Požega sinoć je predstavljena fotomonografija autorice Lidije Španiček “Pozdrav iz Požege” koja na 156 stranica u boji sadrži 216 fotografija razglednica grada Požege iz fundusa Gradskog muzeja.

Publikacija kao fotomonografija ali i svojevrstan tematski vodič kroz prošlost tiskana je povodom 250. obljetnice proglašenja Požege slobodnim i kraljevskim gradom. Razglednica je kao predmet sakupljanja višestruko zanimljiva muzejima, arhivima knjižnicama i privatnim kolekcionarima. U njoj prepoznajemo umjetničku i kulturno-povijesnu vrijednost dostupnu širokoj javnosti, ali i značajan dokument u povijesnoj i konzervatorskoj struci. “Sretna sam što sam imala priliku s krasnim materijalom kao što je razglednica napraviti knjigu u koju sam uklopila, recimo tako, “male crtice” o Požegi. To nije kronološki slijed, već jednostavno zanimljivosti za koje vjerujem da će neke nove istraživače potaknuti da otvore neke nove stranice našeg grada. Razglednica je puna emocija – emocija fotografa, onog koji ju je birao, slao, pisao i onog koji ju je primio te čitao.  Uz to, sagledavanjem razglednica primamo informacije, upoznajemo dijelove grada, saznajemo tko su bili njihovi  nakladnici i fotografi, kakvi su bili životni stilovi, tko su zanimljivi Požežani koji su bili dio motiva razglednice,” naglasila je autorica fotomonografije Lidija Španiček.

nn

Uz prestavaljanje fotomonografije postavljena je izložba “Zaustavljeno vrijeme” koja je nadahnuta facebook stranicom “Grad Požega na starim  razglednicama i fotografijama mladog Požežanina Karla Mačeka. “Kao vlro mali susreo sam se s velikim brojem starih knjiga o Požegi, ponajprije s monografijom Julija Kempfa iz 1910  te knjigom “Požega” izdanom poovodom 750.obljenice same Požege. Te knjige pomogle su mi ujediniti ljubav prema čitanju i ljubav prema Požegi koja je rezultirala sa skupljanjem starih razglednica i osnivanjem stranice, a vrhunac projekta je ova izložba,” naglasio je Karlo. Publikaciju “Pozdrav iz Požege” predstavili sui Grgur-Marko Ivanković iz Muzeja Slavonije u Osijeku i Jelena Hihlik iz Muzeja grada Pakraca, a posjetitelji su imali prigodu stvoriti vlastito sjećanje u razglednici fotografirajući se uz lik Fra Luke Ibrišimovića.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn