FOTO NATJEČAJ “KNJIGA SVAKI DAN” – Uz izložbu “Slika profila” nagrađeni najuspješniji radovi

Datum objave: 22. 4. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Izložbom “Slika profila ”koja predstavlja 32 fotografije inspirirane sadržajem odabrane knjige, Gradska knjižnica Požega zaključila je foto natječaj “Knjiga svaki dan 2022”. Svečano proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe koja će biti postavljena do sredine svibnja, održano je u okviru programa Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega.

Projekt “Knjiga svaki dan” Gradska knjižnica Požega provodi od 2014. godine, a projekt podrazumijeva natječaj, izložbu te međuknjižničnu suradnju.U natječaju koji je trajao od 20. ožujka do 15. travnja 2022. sudjelovalo je 101 autor iz svih dijelova Hrvatske s ukupno 276 prijavljenih fotografija. Tema natječaja bila je profil knjige.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Damir Hoyka, Barbara Slade Jagodić, Hrvoje Mikolčević i ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo, odabralo je nagrađene fotografije i autore. Ove godine sve tri nagrade odlaze u Zagreb: prvo mjesto osvojila je Ana Hinić za fotografiju Izliječite svoju samoću (Erica J. Chopich, Margaret Paul), drugo mjesto Mirni Bartolić za fotografiju Kokoschkina lutka (Afonso Cruz), a treće mjesto osvojila je Anja Kukor za fotografiju Kradljivica knjiga (Markus Zusak). Popis ostalih autora pogledajte ovdje.

“Vrlo teško smo se odlučili izabrati izložbu i pobjedničke fotografije jer je ove godine došlo iznimno puno dobrih radova. Kriteriji su nam uvijek isti – tehnička i sadržajna kvaliteta fotografije, odnosno, odgovor autora na zadanu temu. Ove godine tražili smo od autora da za odabranu knjigu osmisle i snime fotografiju koja bi mogla funkcionirati kao profilna slika te knjige na zamišljenoj društvenoj mreži.” naglasila je predsjednica Prosudbenog povjerenstva Aleksandra Šutalo.

“Svaka od ovih fotografija ima svoj autentični pristup, i mediju i samoj temi i nije ih lako usporediti ali svima je zajedničko to da su vrlo uspješne fotografije i doista je moglo biti i više nagrađenih fotografije. Ali, morali smo pokušati pronaći najbolje od najboljih, a svi koji budu prošli ovom izložbom neka pronađu svoje favorite,” rekao je član povjerenstva Hrvoje Mikolčević.

Izložbu je prigodnim riječima otvorio zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević. “Čast je doći u ovaj hram knjige, hram knjige koji je postao hram umjetnosti. Često naglašavamo ljepotu ovog prostora, ali ovdje je riječ i o ljepoti projekata koji se realiziraju. A takve kvalitetne, vrijedne projekte mogu realizirati samo stručni ali i predani ljudi, ljudi koji žive knjigu i umjetnost a takvi su upravo ovdje u našoj knjižnici,” rekao je Miličević čestitajući svim autorima na sudjelovanju. Umjetnički dojam cijelog događaja obogatio je nastup plesačica UO Plesne radionice Ilijane Lončar.

Svečano proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe fotografija “Knjiga svaki dan 2022. – Slika profila” koja će biti postavljena do sredine svibnja, održano je u okviru programa Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega. Noć knjige je od 2014. godine najveći i najznačajniji program u Gradskoj knjižnici Požega koji je jednoj večeri okupljao i do tisuću posjetitelja. Taj broj ove godine zasigurno će biti i veći.

Noć knjige se u našoj knjižnici obilježava tri dana – 22. travnja, u subotu 23. travnja kada je centralno obilježavanje te u ponedjeljak 25. travnja. U subotu, 23. travnja imamo najveći broj događaja s tri književna susreta. Krećemo s Majom Šimlešom koja je dječja spisateljica i koja ima susret s djecom u 18,00 sati, nakon toga nam se u 19,00 sati predstavlja poznata i nagrađivana osječka književnica Ivana Šojat, potom je na redu susret s Brunom Šimlešom, a večer zaključujemo s glazbenim nastupom našeg Požežanina Luke Bucića. Paralelno, uz te centralne programe, u cijeloj knjižnici u subotu, od 17 do 23 sata održavat će se razne aktivnosti na svim odjelima. Bit će i iznenađenja – stoga, u bilo koje doba da dođete u knjižnicu, naići ćete na programe u svim dijelovima knjižnice,” pozvala je ravnateljica Šutalo.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn