FOTO NATJEČAJ “KNJIGA SVAKI DAN 2021” – Uz izložbu “Čitam. Osjećam.” nagrađeni najuspješniji radovi

Datum objave: 13. 10. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Izložbom “Čitam. Osjećam”koja predstavlja 35 fotografija inspiriranih sadržajem odabrane knjige, Gradska knjižnica Požega zaključila je foto natječaj “Knjiga svaki dan 2021”. Prvo mjesto osvojila je Etna Marković iz Požege za fotografiju Jučer sam plakala / Iyanla Vanzant.

Projekt “Knjiga svaki dan” Gradska knjižnica Požega provodi od 2014. godine, a projekt podrazumijeva natječaj, izložbu te međuknjižničnu suradnju. U natječaju koji je trajao od 1. rujna do 1. listopada 2021. sudjelovalo je 125 autora s ukupno 362 prijavljene fotografije. Tema natječaja bila je fotografski portret osobe na čijem se licu može iščitati emocija.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Damir Hoyka, Tatjana Kostanjević, Mia Matijević Akrap i Aleksandra Šutalo, odabralo je nagrađene fotografije i autore. Prvo mjesto osvojila je Etna Marković iz Požege za fotografiju Jučer sam plakala / Iyanla Vanzant, drugo mjesto pripalo je Vedranu Bišćanu iz Duge Rese za fotografiju Isijavanje / Stephen King, a treće Vanessi Lukas iz Čaglina za fotografiju Tena/ Josip Kozarac.

“Svake godine trudimo se promovirati knjigu i čitanje, dati temu koja želi kod autora, fotografa izazvati kreativno razmišljanje. Uporni smo u tome, a uporni su i autori koji nam svake godine šalju sve veći broj fotografija. Ove godine tražili smo vrlo konkretno, tražili smo fotografski portret i pri tom, osim što je trebalo snimiti osobu u formi portreta, tražili smo i snimljenu emociju te osobe i to onu koja nastaje u procesu čitanja,” pojasnila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

Damir Hoyka dugogodišnji je član prosudbenog povjerenstva, i kako kaže, veliko je zadovoljstvo biti dio jedinstvenog projekta požeške knjižnice, koji je prepoznat diljem Hrvatske. “Meni je izuzetno drago da postoji nešto ovako što radi Aleksandra i požeška knjižnica. Ovdje se radi posao koji niti jedna druga knjižnica ne radi, čuo sam to i u 30-tak knjižnica diljem Hrvatske gdje se prepoznaje vrijednost ovog projekta,” rekao je.

“Iz perspektive ovih sedam godina koliko traje projekt, vidljivo je kako se stupanj kvalitete fotografija sve više diže. Ove godine bio je vrlo težak zadatak jer autori su bili ograničeni – očito je da su potrebni krupni planovi, a ono što čime sam ja vodio u užem izboru bilo je – koliko prikazano pogađa temu, koliko je jak izričaj da se osjeća tema te koliko je rad jak fotografski. Sve te elemente ispunio je prvonagrađeni rad,” rekao je Hoyka.

Izložbu koja je postavljena u prostoru Galerije svjetlosti je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević. “Dragi prijatelji knjige i fotografije. Osobno i u ime gradonačelnika čestitam svim autorima, ali i ravnateljici knjižnice na ovom projektu. Ovu emociju koju su autori prenijeli na fotografijama, želim da svi večeras ponesemo u svojim srcima. Vjerujem da ćemo i sljedeće 2022. godine imati još bolje posjećenu izložbu s još više radova i s još snažnijom podrškom Grada,” rekao je Miličević.

Uz požešku publiku, gosti na izložbi bili su i predstavnici Graditeljske škole u Čakovcu čiji je učenik Jan Novak sudjelovao s radom, gosti iz Nove Gradiške te iz drugih gradova.

TEKST: Sanja Pok             FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn