FOTO NATJEČAJ “KNJIGA SVAKI DAN 2020” – Uz izložbu “Lice knjige” nagrađeni najuspješniji radovi

Datum objave: 16. 3. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Izložbom “Lice knjige” koja predstavlja 68 fotografija inspiriranih sadržajem odabrane knjige, Gradska knjižnica Požega zaključila je 15. ožujka foto natječaj “Knjiga svaki dan 2020”.

U Natječaju koji je trajao od 1. ožujka do 1. svibnja 2020. godine, sudjelovalo je 174 autora s ukupno 451 prijavljenih fotografija.  Tema natječaja je bila naslovnica knjige. Projekt “Knjiga svaki dan” Gradska knjižnica Požega provodi od 2014. godine, a projekt podrazumjeva natječaj, izložbu te međuknjižničnu suradnju. No ovogodišnja izložba ipak je posebna, naglasila je voditeljica projekta i ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

“Ova izložba posebna je jer ju otvaramo u prvom radnom danu nove požeške knjižnice. Tema prošlogodišnje natječaja bila je naslovnica knjige, a autori su imali zadatak na orginalan način, kroz fotografiju neki detalj iz knjige koju su odabrali, inspiraciju iz te knjige, te postaviti kao moguću naslovnicu knjige. Stoga mi večeras gledamo 68 različitih rješenja i po meni, gledamo izložbu koja je, ako se uspoređuje s ranijim izložbama u ovom projektu, još bogatija jednim dodatnim iskustvom – ove fotografije budući da su opremljene i informacijom o naslovu knjige kojom su inspirirane, daju jednu dublju doživljaja samog djela, a ono što mi želimo kroz cijeli ovaj projekt upravo je – popularizirati knjigu,” rekla je ravnateljica.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Damir Hoyka, Vera Ćuže-Abramović, Maja Glušić i Aleksandra Šutalo, odabralo je nagrađene autore i fotografije. Prvo mjesto osvojila je Marina Krištofić iz Zagreba za za fotografiju Nevidljivi čovjek / Herbert George Wells.

Drugo mjesto pripalo je Anamariji Maršić iz Ivankova za fotografiju Lolita / Vladimir Nabokov

Treće mjesto osvojila je Maja Maljković Zelalija iz Trogira za fotografiju Pitanje anatomije / Marina Vujčić.

Uz ovu izložbu koja je otvorena u prostoru Galerije svjetlosti, posjetitelji knjižnice mogu pogledati i izložbu likovnih radova “Trag dodira” Snježane Mekić – Delić koja je postavljena u Galeriji Tunel.

TEKST: S. Pok              FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn