FINANCIJSKA PODRŠKA CIVILNOM DRUŠTVU – Gradskoj glazbi najviše, volonterima najmanje

Datum objave: 04. 4. 2023. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – S ciljem podrške razvoju civilnog društva, Grad Nova Gradiška, nakon objavljenog javnog poziva za financiranje projekata udrugama koje su zadovoljile formalne provjere i ocjenjivanje, dodijelio je značajna sredstva iz gradskog proračuna. Najviše sredstava dobila je Gradska glazba, društvo koje ove godine obilježava stoljeće i pol postojanja.

Pomažući rad i razvoj civilnog društva, poboljšavajući, istovremeno kulturno-zabavno-edukativnu ponudu sadržaja, Grad Nova Gradiška ove je godine za rad lokalnih udruga u proračunu osigurao značajna sredstva. Nakon objavljenog, a potom i provedenog javnog poziva za financiranje projekata udruga u tri prioritetna područja-kultura, zdravstvena skrb i skrb za djecu/ socijalna samoposluga i domovinski rat, najviše sredstava dodijeljeno je Gradskoj glazbi, čak 11, 6 tisuća eura. Riječ je o društvu koje ove godine obilježava hvale vrijednu obljetnicu, čak stoljeće i pol postojanja, koju će evocirati izdavanjem svojevrsne monografije čije je predstavljanje najavljeno za kraj mjeseca prosinca. Uz, sada već tradicionalne promenadne koncerte i redovne ljetne nastupe u gradskom parku, članovi Gradske glazbe Nova Gradiška u travnju će biti domaćini 44. smotre Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje.

Od preostalih udruga u kulturi koje su se javile na javni poziv, Kazališnoj udruzi glumaca amatera “Kugla” dodijeljeno je 1600 eura, Udruzi vinogradara i voćara “Slavča”, 1200 , stvarateljima u kulturi tisuću,  Ogranku Matice hrvatske 2300, vokalnoj skupini “Aurora” 1397, Udruzi Matice hrvatskih umirovljenika 2000, HKUD Trenk, 4215, Hrvatskom pjevačkom društvu “Graničar” 3800, Udruzi Gradski orkestar 3250, te Mažoretkinjama 4190 eura. S brojnim aktivnostima koje za cilj imaju čuvanje sjećanja i obilježavanje važnih obljetnica, na poziv Grada su se prijavile i udruge proistekle iz Domovinskog rata. Za te je namjene Grad Nova Gradiška Gradskom ogranku udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata dodijelio 2560 eura, Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška 4000, Udruzi udovica 2470, te Braniteljskoj udruzi “Prijatelji rijeke Save” 2000 eura.

Područje zdravstvene skrbi i skrbi za obitelj i djecu  svojim će aktivnostima “pokriti” Društvo “Naša djeca” s dodijeljenih 5071 eura, Udruga roditelja i djece oboljele i liječene od malignih bolesti “Hrabro dijete“ Nova Gradiška s 1663 eura , Udruga dijabetičkih bolesnika  tisuću,  Hrvatska liga protiv raka “dr. Zorislav Slović” s 1500, Udruga za autizam “Sunce” s 1810, Udruga za promicanje kvalitete života i održavanje mentalnog zdravlja “Pozitiva” s 995,  Udruga udomitelja djece BPŽ “Leptirići” s 1020, Udruga za promicanje prava životinja “Novogradiške njuške” s 2655,  Klub liječenih alkoholičara “Sveti Rafael” s1592 i Biciklistički klub “Psunj” s ukupno dodijeljenih 1275 eura. Tu su još i Udruga volontera koja je za svoje aktivnosti dobila najmanji iznos sredstava od 855 eura, kao i socijalna samoposluga udruge Hrabro dijete kojoj je za rad i aktivnosti dodijeljeno 3716 eura.

TEKST: S. Tarbuk                 FOTO:Grad NG

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn