FESTIVAL OBIČAJA OTVORIO AUREA FEST – Ljepota običaja i gizdave Šokice najbolji su početak sedmodnevne festivalske priče

Datum objave: 28. 8. 2016. | Kategorija: Scena

nn

POŽEGA – Aurea Fest 2016 svečano je otvoren Festivalom običaja koji je i ove godine, zahvaljujući brojnim čuvarima tradicije, uspješno objedinio ljepotu običaja i gizdavost bećaruša i bećara. Titulu najgizdavije Šokice festivala ove je godine osvojila Anamarija Mazal iz KUD-a Svilenka iz Buka, titula najbećaruše pripala je Mariji Petrović iz KUD-a Berda iz Brestovca, a najautentičniju nošnju imala Kristina Milković iz KUD-a Orljava iz Pleternice.

“Po jutru se dan poznaje” govorili su nekada naši stari. A Požežani mogu reći – po Festivalu običaja poznaje se bogatstvo Aurea Festa. Jer tu je sve ono najbolje – zatitrana žica tambure, zaljuljane skute i dukati, razvezani opanci u bećarskom koraku, zvonka potkova razigranog sivca posred požeškog baroknog trga.. Pozivnica je to svima koji žele s Požežanima ovih dana podijeliti sedmodnevnu festivalsku priču, a posebne pozivnice prigodno su s pozornice uputili i direktor festivala Ivan Bunjevac, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji je Aurea fest proglasio otvorenim.

DSC02889

U svečanoj povorci, uz povijesne postrojbe, zaprege i jahače kojima se ponose i požeška i pleternička konjogojstvena udruga, prošetali su predani čuvari običaja – KUD Šijaci iz Biškupaca, KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, KUD Bektež iz Bekteža, KUD Poljadija iz Grabarja, KUD Orljava iz Pleternice, KUD Požeška dolina iz Požege, Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, KUD Svilenka iz Buka, GKUD Požega iz Požege i KUD Berda iz Brestovca.

n

Već po tradiciji Festival običaja dobio je svoje ljepotice. Laskava titula najgizdavije Šokice ove je godine pripala Anamariji Mazal iz KUD-a Svilenka iz Buka, titula najbećaruše pripala je Mariji Petrović iz KUD-a Berda iz Brestovca, a najautentičniju nošnju imala Kristina Milković iz KUD-a Orljava iz Pleternice. Uz njih su se natjecale i  Ivana Abramović, Ivana Cvitić, Veronika Trdy, Antonija Pavlović, Đurđica Šolić, Marija Tripić, Snježana Čokrlić i Josipa Damjanović.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn