FABRIKATOR & ŠKVADRA: Postkonceptualni glazbeno-scenski performans u novogradiškom muzeju

Datum objave: 21. 9. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nakon što se, početkom rujna Novogradiščanima predstavio jedinstvenom multimedijalnom izložbom “Fabrikator” postavljenom u Gradskom muzeju, Mladen Lovrić, rođeni Osječanin i londonski student, publici je, u suradnji s Umjetničkom organizacijom “Škvadra”, ekipom mladih, kreativnih diplomanata Plesne akademije predstavio još jedan talent, onaj glazbeni. Jer, umjetnost je sve ono što nas okružuje – i zvuk i boja i pokret.

Za razliku od umjetnika koji vlastitim djelima nastoje mijenjati svijet, Mladen Lovrić, taj isti svijet kroz svoj zanimljiv koloristički opus, komentira, nastojeći o njemu, tek, progovoriti. Pokazao je to početkom rujna, predstavljajući se Novogradiščanima jedinstvenom multimedijalnom i transmedijalnom izložbom “Fabrikator”. Predstavljajući je, na dugogodišnji nagovor kolega Miroslava Pišonića, višeg kustosa u Gradskom muzeju Nova Gradiška i Gordana Bijelića, akademskog slikara, grafičara i dizajnera, mladi autor tom je prilikom najavio i drugi dio izložbe u kojem će, uz nesvakidašnji, avangardni program, publici predstaviti još jedan talent, onaj glazbeni.

Učinio je to u suradnji sa Škvadrom, umjetničkom organizacijom diplomanata Plesne akademije čiji je važan član i Novogradiščanka Eva Kocić, koja je, zajedno s kreativnim kolegama i kolegicama iz Zagreba, zanimljivim performansom, sugrađanima pokazala kako je umjetnost sve ono što nas okružuje -i zvuk i boja i pokret.

Po uzoru na svojevremeno popularne flash-mobove, osjećajući glazbu ali i improvizirajući, krećući se uz ritam Lovrićeve kompozicije, klasične ali i neobične zvukove elektronske glazbe, praćeni modernim tehnologijama, instalacijom, videom i digitalnim slide show-om, Škvadra je ugodno iznenadila posjetitelje muzeja i zajedno s autorom u grad donijela dah urbanosti, ponudivši Novogradiščanima nesvakidašnji post-konceptualni glazbeno-scenski performans.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn