EUROPSKI TJEDAN REGIJA I GRADOVA – Pet slavonskih županija na Tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Datum objave: 11. 10. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Najveće godišnje okupljanje i predstavljanje europskih regija i gradova pod nazivom Europski tjedan regija i gradova nakon dvije godine online formata ponovo je održano uživo u Bruxellesu. Bila je to prilika i za predstavljanje Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema, čiji ured u ime pet slavonskih županija od ove jeseni vodi Renata Taušan.

Delegacije Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije predvođene županicom Antonijom Jozić i županima Damirom Dekanićem, Igorom Androvićem, Danijelom Marušićem i Ivanom Anušićem tijekom dvodnevnog posjeta održale su brojne sastanke na temu kohezijske politike, demografije i sigurnosti Europske unije.

Na već tradicionalnom prijemu koji se održava u uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema slavonski su župani ugostili brojne visoke uzvanike iz Bruxellesa, ali i Hrvatske. “Zajednički nastup pet slavonskih županija prema institucijama Europske unije je iznimno važan, jer se u novoj financijskom perspektivi otvara mogućnost korištenja devet milijardi eura za područje cijele Republike Hrvatske. Kapitalni projekti na istoku Hrvatske posljednjih godina uistinu mijenjaju sliku Slavonije na bolje, a u vremenu koje je pred nama otvara se mogućnost novih investicija kako bi se osnažila gospodarska aktivnost koja je ključna za ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj “rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

“Putem ovog ureda približit ćemo regiju Slavonija Europskoj uniji. Upravo regionalna politika treba kreirati ukupnu politiku Europske unije. Naša suradnja u Uredu u Bruxellesu je nastavak dosadašnje dobre suradnje jer zajednički ključnim projektima radimo pozitivne promjene za žitelje koji žive na istoku Hrvatske,”rekao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije. “Pokazujemo zajedništvo i snagu za ostvarenje zajedničkih interesa u smislu kohezijske politike. Želja nam je osnažiti korištenje europskih sredstva, podići kvalitetu gospodarstva počevši od poljoprivrede pa do digitalnih tehnologija koje itekako imaju svoje mjesto u Slavoniji,” rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

U Europskom parlamentu održan je sastanak župana sa zastupnicima iz Republike Hrvatske. Europska unija potiče ravnomjeran regionalni razvoj i upravo je to prilika za intenzivnije povlačenje sredstava za razvoj istoka Hrvatske. “Europski fondovi su promijenili sliku Hrvatske i naša budućnost je u fondovima i Europskoj uniji. Ovdje smo kako bi s kolegama iz drugih regija razmijenili iskustva i usvojili primjere dobre prakse” rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije koji je uz župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića i župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića član Odbora regija.

Zastupnica Biljana Borzan je istaknula važnost dolazaka delegacija iz Hrvatske u Bruxelles kao mjesto gdje se kreiraju politike i donose odluke.”Odnos koji njegujemo je dvosmjeran, jednako kako je na nama kao europarlamentarcima da s vama dijelimo informacije tako je važno da vi kao župani imate inicijativu,” rekla je Borzan.

Pitanje zelene i digitalne tranzicije koje dominira ovogodišnjim Tjednom regija i gradova kao i teritorijalna kohezija i osnaživanje mladih, za istok Hrvatske između ostalog, znače ulaganja u poljoprivredu. Osnaživanje sela modernizacijom infrastrukture, naseljavanjem i unaprjeđenjem poljoprivredne proizvodnje temelj je regionalnog razvoja, a time i demografske revitalizacije.

“Generalnu revitalizaciju ruralnog područja radimo kroz koncept „Pametna sela“ koji donosi dizanje poljoprivrede na višu razinu kroz ulaganja u nove tehnologiju, ali i prometnu infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo, odnosno radimo na tome da kompletnu razinu života na selu dignemo na jedan viši nivo”rekao je Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Sudjelovanje u glavnim komunikacijskim procesima, praćenje aktivnosti europskih institucija i jasna artikulacija potreba Hrvatske iznimno su važne jer se u Bruxellesu donosi oko 70% zakona Europske unije koji kreiraju daljnju europsku politiku. Novi programi u financijskom razdoblju 2021.-2027. otvaraju mogućnost kvalitetnijeg pristupa svih hrvatskim regija kroz zasebne pozive u skladu sa specifičnostima regija. Rezultat je to, između ostaloga i kvalitetne suradnje lokalne, regionalne i nacionalne razine s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu usuglašenih oko zajedničkog cilja – zaštite nacionalnih interesa Republike Hrvatske.

IZVOR: Kabinet OBŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn