EUROPSKI PROJEKT ZA POTICANJE ČITALAČKIH AKTIVNOSTI – Ekonomska škola Požega na Erasmus+ mobilnosti u Švedskoj

Datum objave: 12. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Četiri maturantice Ekonomske škole, Lucija Holik, Tena Matoković Brižić, Karla Samaržija i Lara Španić, boravile su od 28. studenoga do 4. prosinca 2021. godine na trećoj mobilnosti Erasmus+ projekta CHAPTER u švedskom Vasterasu. Kao pratnja učenicama putovale su profesorica Magdalena Vojak te koordinatorica projekta profesorica Lidia Gerstman.CHAPTER je projekt kojem je Ekonomska škola Požega glavni koordinator i nasljednik nagrađivanog BookPals projekta.

Nakon duge stanke od dvadest i jednog mjeseca te niza virtualnih aktivnosti u tom periodu, projektni je tim dogovorio stvarnu mobilnost u Carlforsskas Ekonomi- & Handelsskola. Osim hrvatskih učenika, na mobilnosti su sudjelovali učenici i nastavnici iz Italije, Španjolske i Turske te domaćini Šveđani.

“Zbog visoke procijepljenosti učenika i djelatnika Šveđani su rado organizirali većinu aktivnosti u prostoru same škole. Sudionici su imali priliku upoznati obrazovne profile škole domaćina, što je bilo osobito zanimljivo hrvatskim sudionicima jer je riječ o istom tipu strukovne škole iz koje su i sami stigli.” ističe koordinatorica projekta Gerstman. Dodaje kako su učenice predstavile svoju školu, grad, domovinu i projektni tim, s posebnim osvrtom na tradiciju dodatnog rada na razvoju čitalačkih aktivnosti u školi, kako u školskim, tako i nacionalnim i transnacionalnim projektima.

Učenici su u međunarodnim timovima radili na tzv. zamračivanju poezije (blackout poetry), kreiranju haiku pjesama i tehnici recitacije pod nazivom „poetry slam“. Često se uživalo u fiki – odmoru i druženju s čajem, kavom i tipičnim švedskim slasticama, od kojih su najpopularnija peciva s cimetom i šafranom.

Posjetili su gradsku knjižnicu i poslušali predavanja o bogatom fondu inkunabula, koje su imali priliku i pregledati. Domaćini su organizirali put u Stockholm, gdje je posjećena kraljevska palača, švedski nacionalni muzej, stari dio grada i shopping zona, a nastavnicima je organiziran i sastanak s voditeljem ureda Europskog parlamenta u Švedskoj Markusom Bonekampom.

Budući da je Ekonomska škola Požega škola ambasador Europskog parlamenta, kao i talijanska i švedska partnerske škole, bila je to izvrsna prilika za razgovor o Europskoj uniji, pitanju održivog razvoja za koji se Švedska snažno zalaže, EU izborima, švedskom obrazovnom sustavu, prednostima i manjkavostima EPAS programa itd.

” Učenici su dobili i certifikate o sudjelovanju u mobilnosti. Švedska je ostavila snažan dojam, u prvom redu svojom besprijekornom uređenošću. Projektni tim raduje se novim mobilnostima uživo: čeka nas Italija, a zatim slijedi mobilnost u našoj školi u proljeće 2022.” najavila je koordinatorica Gertsman.

TEKST: S. P./ L.G.            FOTO: EŠP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn