EUROPSKA BAŠTINA 2021 – Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine

Datum objave: 13. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Objavljen je Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine, koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije, lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti. I to lokalitetima koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.

Cilj Oznake europske baštine jest jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i kulturne baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga. Prijave Europskoj komisiji za predlagatelje lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine otvorene su do 1. ožujka 2021. godine.
Proces odabira lokaliteta odvija se u dva kruga: Prvi krug odvija se na nacionalnoj razini, svaka država članica imenuje po dva lokaliteta po godini prijave. Prijave šalje nacionalni koordinator. Drugi krug odvija se na europskoj razini – europski odbor neovisnih stručnjaka predlaže Europskoj komisiji lokalitete koji se službeno imenuju za dodjelu Oznake, no odabire se najviše jedna lokacija po državi članici.

Temeljni kriteriji za dodjelu Oznake su: simbolična europska vrijednost lokaliteta, kvaliteta predloženog projekta za promicanje europske dimenzije te kvaliteta plana rada.

Za Oznaku europske baštine mogu se prijaviti nacionalni, transnacionalni i tematski lokaliteti. Nacionalni lokaliteti podrazumijevaju prijavu jednog lokaliteta s područja zemlje članice, dok tematski lokaliteti podrazumijevaju nekoliko lokaliteta koji se nalaze u istoj državni članici, a fokusirani su na specifičnu temu u zajedničkoj aplikaciji. Transnacionalni lokaliteti podrazumijevaju nekoliko lokaliteta koji se nalaze u različitim državama članicama, a fokusirani su na specifičnu temu u zajedničkoj aplikaciji. Transnacionalni lokaliteti podrazumijevaju i jedan lokalitet koji se nalazi na teritoriju više država članica. Lokaliteti koji se mogu prijaviti mogu biti spomenici, prirodna, podvodna, arheološka, industrijska ili urbana mjesta; kulturni krajolici, memorijalna mjesta, kulturna dobra i predmeti, nematerijalna baština. U slučaju kulturnih dobara i predmeta, kao i nematerijalne baštine, mora postojati veza do jasno prepoznatljivog fizičkog prostora u kojem će se provoditi informativne i obrazovne aktivnosti.

Prijedlozi lokaliteta za Oznaku europske baštine prijavljuju se putem Obrasca za prijavu Europske komisije, a ispunjeni obrazac šalje se nacionalnom koordinatoru na evaluaciju u prvom krugu koji se odvija na nacionalnoj razini. Prijedloge na nacionalnoj razini možete dostaviti na adresu ehl@min-kulture.hr ili putem pošte na adresu: Ministarstvo kulture i medija, Runjaninova 2, Zagreb, s naznakom Oznaka europske baštine, do 11. siječnja 2021. godine.

Nakon zaprimanja prijedloga, Ministarstvo kulture i medija će provesti proces evaluacije te dostaviti dvije odabrane prijave Europskoj komisiji u predviđenom roku.

Sve potrebne informacije, smjernice i prijavnice možete pronaći na stranici Ministarstva kulture i medija.

IZVOR: Ministarstvo kulture i medija

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn