EU IZBORI U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI – Od 26 općina i 2 grada HDZ izgubio samo u Novoj Gradiški i Velikoj Kopanici

Datum objave: 29. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Iako neće u Bruxelles, župan Danijel Marušić dobio je ukupno 9947 preferencijalnih glasova, od čega 7073, ili gotovo 60 posto u svojoj županiji.

Iako je u Novoj Gradiški pobjedu odnio SDP, a u Općini Velika Kopanica-MOST vladajuća politička stranka rezultatima izbora u Brodsko posavskoj županiji itekako može biti zadovoljna. Od ukupno izašlih 26,82 posto birača, njih 34,08 posto glas je dalo listi HDZ-a. Iako neće u Bruxelles, župan Danijel Marušić dobio je najveći broj preferencijalnih glasova, ukupno 9947, od čega 7073, ili gotovo 60 posto u svojoj županiji.

Po izlaznosti je Brodsko posavska županija i ovaj puta bila jedna od lošijih, ali vladajuća stranka, unatoč manjem broju osvojenih mandata od očekivanih, rezultatima izbora ipak može biti zadovoljna. Od ukupno izašlih 26,82 posto birača, njih 34,08 posto, glas je dalo listi HDZ-a, što je za stranku, nakon Ličko senjske, Virovitičko podravske, Požeško slavonske, te Dubrovačko neretvanske županije, peti najbolji rezultat u zemlji.

Od 26 općina i 2 grada u Brodsko posavskoj županiji, HDZ je izgubio samo u Novoj Gradiški, gdje je nadmoćno pobijedio SDP i u Velikoj Kopanici koja je glasove dala MOST-u. Glasajući preferencijalno za Freda Matića, trećeg na listi SDP-a, Novogradiščani su nagradili politiku aktualnog gradonačelnika Vinka Grgića i tako ga posredno poslali u Hrvatski sabor, dok je za pobjedu MOST-a u Velikoj Kopanici, najviše zaslužna Ružica Vuković, bivša načelnica Općine, peta na listi. Svojevrsno iznenađenje izbora u Brodsko posavskoj županiji, kao i u velikom dijelu ostatka zemlje je uspjeh Mislava Kolakušića i Hrvatskih suverenista koji su zajedno odnijeli 17 posto glasova birača.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn