EU AMBASADOR – Učenik požeške Glazbene škole Dominik Budimir odabran za mladog ambasadora za prava djece i mladih

Datum objave: 08. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Dominik Budimir 17- godišnji učenik trećeg razreda srednje Glazbene škole Požega odabran je s još desetero mladih u dobi od 13 do 17 godina, za Mladog ambasadora za prava djece i mladih Europske unije. Tijekom svog mandata do kraja 2021. godine mladi ambasadori sudjelovat će u brojnim inicijativama, savjetovanjima i radionicama na teme važne mladima.

U okviru zajedničkog projekta UNICEF-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova jedanaestoro mladih u dobi od 13 do 17 godina iz različitih krajeva Hrvatske odabrani su za mlade ambasadore za prava djece i mladih Europske unije. Tijekom svog mandata do kraja 2021. godine mladi ambasadori sudjelovat će u brojnim inicijativama, savjetovanjima i radionicama na teme važne mladima, a mđu njima je i Dominik Budmir 17-godišnji je učenik 3. razreda srednje Glazbene škole Požega, inače iz Kutjeva.

Dominik je vrlo aktivan u svojoj školi i zajednici. Volonter je Crvenoga križa. Godinama uspješno sudjeluje na lokalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i projektima, a prošle je godine bio i jedini stipendist Veleposlanstva SAD-a u sklopu programa Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship za 2019. U SAD-u je proveo ukupno 4 tjedna, a nakon programa provodi svoj TOYA-Project (Bringing Together Old and Young through Art(s)) s naglaskom na međugeneracijskoj solidarnosti. Projekt podupire U.S. Department of State. Dominik projekt provodi u suradnji sa svojom školom uz veliku podršku ravnatelja škole, profesora Alena Kovačevića, ali i ostalih profesora i učenika škole. U sklopu projekta u prosincu je održan koncert Glazbene škole Požega za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Požega. Drugi je dio projekta posebna kategorija na Hrvatskome festivalu jednominutnih filmova i organiziran je u suradnji s Direkcijom festivala, osobito s direktorom festivala, profesorom Željkom Balogom. Mladi između 15. i 19. godine pozvani su poslati svoje jednominutne filmove na temu “Međugeneracijska solidarnost”. Filmovi će biti dio posebne kategorije Teen Minute 2020, a rok za slanje filmova produžen je do 22. svibnja 2020.

Dominik je nedavno odabran za Mladog ambasadora za prava djece i mladih Europske unije. Mandat traje 2 godine, tj. do kraja 2021. Uloga mladih ambasadora je promicanje glasa djece i mladih pred predstavnicima Europske unije. Mladi ambasadori sudjeluju u raspravi i donošenju odluka koje se tiču njihovih vršnjaka. U sklopu svoga mandata, mladi će ambasadori sudjelovati i u aktivnostima tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Zadaća mladih ambasadora podizanje je svijesti među donositeljima odluka o problemima i izazovima s kojima se mladi svakodnevno susreću, podržavanje aktivnosti i inicijative djece i mladih u Hrvatskoj, sudjelovanje na konferencijama i debatama, održavanje govora, pripremanje poruka za medije i poticanje njihovih vršnjaka na uključivanje. O odabiru kandidata za mlade ambasadore EU-a odlučivali su predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

TEKST: S. P.     FOTO: UNICEF

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn