ETNO CENTAR BARANJE – Živa povijest uz svečanost otvaranja

Datum objave: 19. 5. 2016. | Kategorija: Društvo

3

BELI MANASTIR – Jučer je otvoren jedan od u poslijednje vrijeme, najvećih projekata u Belom Manastiru, vrijedan gotovo 9 milijuna kuna – Etnološki centar baranjske baštine. Svečanost su za goste „oživjeli“ i glumci Gradskog kazališta Beli Manastir koji su predstavljali značajne povijesne  ličnosti koji su ostavili trag na prostoru Baranje od starog vrijeka do suvremenog doba.

Na mjestu nekadašnjeg dječijeg vrtića, u punom sjaju „oživio“ je novi turističko – kulturni centar, čuvar etno baštine ovog ravničarskog kraja. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i to iz operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013., Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.865.304,65 kn, od čega bespovratna sredstva iznose  8.545.267,15 kn, a sufinanciranje od strane nositelja projekta Grada Belog Manastira iznose 320.037,50 kn.

2

Svečanost su za goste „oživjeli“ i glumci Gradskog kazališta Beli Manastir koji su predstavljali značajne povijesne  ličnosti koji su ostavili trag na prostoru Baranje od starog vrijeka do suvremenog doba. Bili su ovdje sveti Martin, zaštitnik Grada Belog Manastira, Vereš Marta, po kojoj, prema legendi mjesto Zmajevac nosi ime,i kralj Martija Korvin, najpoznatiji sultan Osmanskog carstva, Sulejman Veličanstveni i Ibrahim paša, koji je kroz Baranju išao na pohod na Mohač, Hurem, njegova sultanija, austrijska  carica Sissy i majstor orgulja koje krase dvorce i crkve diljem Europe, Jožef Angster, princ Eugen Savojski, koji je za svoje zasluge protiv Osmanlija nagrađen posjedom u južnoj Baranji i dvorcem u Bilju,  Marija Kristina, kći Marije Terezije, koja je sagradila dvorac u Kneževu, i mnogi drugi. Glumci Gradskog kazališta Beli Manastir na trenutak su nas vratili u ta povijesna vremena obučeni u kostime u skladu s vremenom koje predstavljaju.

4

Postavu „Living history“ belomanastirskog kazališta čine: Stipan Vidak, Ana – Marija Zorčec, Aleksandar Momčilović, Jelena Momčilović, Nebojša Šimić, Biljana Marušić, Vanessa Herman, Dunja Vlahek, Davor Burić, Igor Farkaš, Matija Arc, Daniela Taslidžić Herman i Zoran Herman. Na otvorenju je održana i aukcija fotografija Maria Romulića, a koja je bila humanitarnog karaktera za udrugu „Baranjski leptirići“. Nakon protokolarnog dijela i svečanosti otvorenja na kojoj su uz brojne uzvanike iz javnog života Baranje, nazočili i osječko – baranjski Župan, Vladimir Šišljagić te gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, centrali dio večeri bio je koncert 100 tamburaša iz cijele Hrvatske, kojima je ravnao maestro Alan Bjelinski a nosila je naziv „Proljetna baranjska rapsodija“.

TEKST: S.P./KBM     FOTO: KBM

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn