ERASMUS+PROJEKT: Učenici Ekonomske škole Požega predstavili svoj izum SolarBag u Italiji

Datum objave: 16. 3. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Učenici Daniel Dujić, Ivan Poljanac, Edi Modrušić i Luka Čajka u pratnji profesorica Mirne Dusper i koordinatorice projekta Jelene Kovačević boravili su od 7. do 11. ožujka 2022. godine u Mazzarinu, na Siciliji, u sklopu treće mobilnosti Erasmus+projekta YES: The Earth.

Cilj projekta je poticanje i razvijanje održivog poduzetništva, inovacija, učeničke kreativnosti, potencijala i STEM vještina te učinkovito korištenje digitalne tehnologije. U projektu sudjeluju škole iz Turske, Latvije, Rumunjske i Italije. Škola domaćina I.I.S.S. „Carlo Maria Carafa“ nazvana je prema istoimenom plemiću koji je vladao Mazzarinom te je pridonio izgradnji mnogih crkvi i obnovi grada.

Nakon pozdravnog govora ravnateljice škole Adriane Quattrocchi te koordinatorice talijanskog tima Angele Liardo, učenici su, odjeveni u raskošne odore te prekrasnim plesom, sve sudionike mobilnosti vratili u 17.stoljeće kada je Carlo Maria Carafa vladao Mazzarinom.

Učenici-sudionici mobilnosti predstavili su svoje škole te prototipove STEAM proizvoda koje su osmislili i izradili za ovu mobilnost. Učenici Ekonomske škole Požega predstavili su svoj proizvod – SolarBag – torbu napravljenu od recikliranog trapera koja sadrži solarnu ploču za punjenje mobilnih uređaja. Upotrebom ovog inovativnog proizvoda reducira se tekstilni otpad i koristi čisti izvor energije. Nakon predstavljanja svojih proizvoda, učenici su posadili sadnice drveća u školskom dvorištu te su posjetili lokalnu tvornicu badema gdje su se upoznali s proizvodnjom i preradom badema.

Domaćini su organizirali posjet Palermu, najvećem gradu i luki Sicilije, čija je stara jezgra upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine, a sudionici mobilnosti imali su priliku posjetiti Normansku palaču i kraljevski vrt, Gradsku katedralu, Quattro Canti- veliki trg sa simetričnim fontanama na sva četiri ugla, Fontanu Pretoria na Trgu srama, opernu kuću Massimo (najveću u Italiji) i kazalište Politeama Garibaldi.

Sudionici ovog sastanka prošetali su po najaktivnijem i najvišem europskom vulkanu Etni, smještenom oko 30 kilometara sjeverno od grada Catanije. Podnožje Etne je vrlo plodno te je gusto naseljeno, a Etna je 2013. godine uvrštena na UNESCO-v popis svjetske prirodne baštine. Nakon Etne, sljedeća destinacija bila je grad Taormina, luka i kupalište na istočnoj obali Sicilije, čija se stara gradska jezgra nalazi na brežuljku iznad Jonskog mora, a koju je njemački pjesnik Johann Wolfgang Von Goethe opisao kao najveće remekdjelo umjetnosti i prirode. Najveća atrakcija Taormine je grčko kazalište, Teatro antico, iz 3.st.pr.Kr. koje je oduševilo sve posjetitelje.
Nakon pauze od dvije godine, projekt je ponovno zaživio, a sljedeća mobilnost planirana je već za tri tjedna, u rumunjskom gradu Craiovi, gdje će učenici učiti kako izraditi digitalni portfolio.

TEKST: S. P. /EŠP           FOTO: Ekonomska škola Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn