ERASMUS PROJEKT “KA 201 DEMETAR” – Projektna priča srednjoškolaca iz Nove Gradiške, Francuske, Njemačke, Španjolske i Švedske

Datum objave: 04. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Da i u manjim sredinama postoje obrazovne ustanove koje kompetencijama i inovativnošću mogu “parirati” onima iz urbanih sredina, novogradiške srednje škole dokazuju već godinama. Novu potvrdu ovih je dana primila Elektrotehnička i ekonomska škola čiji će stručni tim, zajedno s partnerima-kolegama iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Švedske, kroz projekt “KA 201 DEMETER” “težak” više od 200 tisuća eura, proizvesti stroj koji detektira mine.

Osluškujući, na pravi način, suvremenost, pronalazeći istovremeno i koristeći, inovativne i kreativne alate u nastavi, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, već je godinama istinska škola za 21.stoljeće. Potvrđuju to brojni uspješno realizirani projekti, poput automobila na solarni pogon o kojem su izvijestili i nacionalni mediji, projektu Kittens, pa i sudjelovanje u Europskom tjednu poduzetništva ili strukovnog obrazovanja, jer želi li biti uspješna i prepoznata kod učenika, moderna škola mora obrazovati i za tržište rada. Nova potvrda stručnosti stigla je ovih dana, s novim iznimno vrijednim projektom “KA 201 DEMETER”.

Riječ je o Erasmus projektu vrijednom 211.825 eura u kojem će, uz Novogradiščane, sudjelovati i kolege iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Švedske, projektu koji će, tijekom 30 mjeseci trajanja, rezultirati jedinstvenim strojem za detekciju mina. Cilj projekta je napraviti tri intelektualna izlaza, set tematskih modula od najmanje sedam tematskih cjelina u kojima će, svaki od partnera odraditi 240 sati rada, te, u konačnici, i rover za detekciju mina. Nakon uvodnog radnog susreta u Švedskoj, zemlji nositeljici projekta, gdje su dogovoreni tematski moduli, uslijedit će sastanci u Francuskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, te internacionalni sastanak u Belgiji.

“Završni proizvod, stroj za detekciju mina, imat će indukcijski senzor, poput štapa, te će, u slučaju kada detektira minu, ispustiti nešto za označavanje. Sve što napravimo, učenici će pokušati provesti kroz nastavu. Ideja je da se u svakoj državi provedu slične lekcije i da se učenici dogovaraju s kolegama iz drugih zemalja što je tko uspio postići “, upoznao je, prilikom predstavljanja projekta, profesor elektrotehnike Zoran Ivančić, voditelj, koji će na iznimnoj tehnološkoj priči, uz učenike, raditi u timu s profesorima Krunoslavom Cvitkovićem, Tiborom Čolovićem, Borisom Grgićem i Sarom Stuburić. Zadovoljna uspjehom i još jednim sjajnim projektom u kojem će se škola okušati je i ravnateljica Sanja Müller Zoričić: “Iako pravila projekta zahtijevaju uži voditeljski tim, moram istaknuti da u njegovoj provedbi, s puno entuzijazma, sudjeluju gotovo svi naši profesori, jer, riječ je i o realizaciji svega onoga što naša kurikularna reforma nastoji provesti kroz opće obrazovne predmete i tako “ući” i u struku. Vjerujem da ćemo projekt uspjeti realizirati na zajedničku korist i dobro svih nas.”, kaže ravnateljica Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

TEKST: S.T.    FOTO:ss-elektrotehnickaiekonomska

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn