ERASMUS DANI EKONOMSKE ŠKOLE POŽEGA – Projekti koji potiču timski rad, kritičko promišljanje i poduzetnišvo

Datum objave: 15. 10. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Već 6. godinu u nizu Ekonomska škola Požega uključena je u Erasmus projekte školskih partnerstava. Ostvarene projekte i rezultate učenici i nastavnici predstavili su na javnom događaju organiziranom u povodu Erasmus dana.

Na štandovima postavljen na Trgu sv. Terezije Avilske prezentirani su diseminacijski materijali Erasmus projekata te Regionalnog centra kompetencija Panonika. Uenici i nastavnici organizirali su kviz i društvene igre, utemeljene na temama i ciljevima projekata te suradnje unutar RCK-a, uz prigodne nagrade za pobjednike.

“Već 6. godinu u nizu Ekonomska škola Požega uključena je u Erasmus projekte školskih partnerstava te je nakon duge stanke, obilježene online nastavom i brojnim virtualnim aktivnostima koje se zamijenile fizičke mobilnosti, odlučila iskoristiti situaciju u kojoj se možemo fizički susresti i organizirati Erasmus dane u gradskom središtu,” ističu organizatori.

Petnaest učenika i sedam nastavnika predstavilo je projektni tim i aktivnosti kojima se bavi u sklopu Erasus programa. Riječ je o dvama projektima koji u osnovi proučavaju kulturnu baštinu: jedan, ECHOSET, proučava i umrežava kulturnu baštinu malih europskih gradova, kakva je i Požega, a nedavno se jedan tim vratio s mobilnosti u makedonski Ohrid. Drugi projekt CHAPTER, potiče čitalačke navike kod učenika usmjeravajući ih na književne korijene i pripadnost kako nacionalnom, tako i zajedničkom europskom podneblju.

YES the Earth projekt je primarno ekološke tematike koji u učenicima ojačava svijest o potrebi održivog razvoja i povezuje je s temom poduzetništva. Svi projekti potiču razvoj mekih vještina kod učenika, od timskog rada, fleksibilnosti, kritičkog razmišljanja i poduzetništva do prezentacijskih vještina i javnog nastupa, što je prepoznato jakostima naše škole iskoristivima u suradnji s  Regionalnim kompetencijskim centrom. U Erasmus projektima trenutno surađujemo sa školama iz Španjolske, Rumunjske, Italije, Litve, Latvije, Poljske, Njemačke, Makedonije, Švedske i Turske, a u eTwinning projektima spektar suradnje još je znatno širi.

Erasmus dani obilježavaju se sredinom listopada unazad posljednjih 5 godina diljem svijeta. Prošle su godine erasmusovci iz Hrvatske održali rekordan broj od 105 događanja, dok je na svjetskoj razini održano 4 819 događaja, a ove se godine očekuje i veći broj. Među organizacijama koje su obilježile Erasmus dane u RH bili su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, visokoobrazovne ustanove i nevladine organizacije.

TEKST: S. P.           FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn