ENERGETSKA UČINKOVITOST – Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava je 266 milijuna kuna

Datum objave: 19. 10. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja  otvorilo je poziv  “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama”. Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za podjelu u okviru ovog Poziva je 266.000.000,00 kuna.

Predmet poziva je poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama, omogućujući jednake količine proizvoda korištenjem manje količine isporučene energije te smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE).  Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva je 266.000.000,00 kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava iz EFRR-a koji mogu biti dodjeljeni za financiranje prihvatljivig izdataka pojedinačnog projektnog prijedloga koji može biti dostavljen u sklopu ovog Poziva je 200.000,00 kuna, a najviši iznos je 20. 000.000,00 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Poziva su Mikro poduzetnici, Mali poduzetnici, Srednji poduzetnici, Veliki poduzetnici, a područja Velika poduzeća, Energetska učinkovitost, Malo i srednje poduzetništvo, Zaštita prirode i okoliša, Obnovljivi izvori energije, Obrtništvo.

Cilj Poziva je poduprijeti provedbu mjera energetske učinkovitosti i/ili mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije od minimalno 20% u odnosu na referentnu isporučenu energiju odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera. Uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima, projektni prijedlog može uključivati i mjere energetske obnove zgrada pratećih proizvodnom pogonu, koje su isključivo povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno-gospodarske namjene (kao što su uredske zgrade, proizvodne hale i sl.). U tom slučaju, podupirat će se provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u zgradama dovesti do smanjenja potrošnje ukupne isporučene energije i isporučene energije za grijanje/hlađenje od najmanje 40% u odnosu na potrošnju ukupne isporučene i isporučene energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera.

Više možete pronaći na poveznici.

Krajnji rok za dostavu projektnih prijedloga je 25. siječnja 2021. godine do 12.00 sati.Dostava projektnog prijedloga dozvoljena je najranije od 16. studenog 2020. godine od 10.00 sati. Kontakt osoba Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije za ovaj natječaj je Anto Baltić, ing. Stručni suradnik za projekte u području infrastrukture, tel: 034 290 215, mob: 091 6194 388 e-mail: anto.baltic@panora.hr.

TEKST: S.  Pok        FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn