ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE PU POŽEŠKO-SLAVONSKE: Suvremen izgled, kvalitetni uvjeti za rad i značajno smanjenje troškova

Datum objave: 18. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Projektom energetske obnove zgrada Policijske uprave požeško-slavonske dobila je suvremen izgled i punu funkcionalnost. Ukupna vrijednost projekta je 7,4 milijuna bespovratnih kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, predstavljeno je na danas održanoj završnoj konferenciji projekta.

Projektom su bili obuhvaćeni radovi koji doprinose uštedi energije i poboljšanju energetskog razreda građevine. Obuhvaćeni su radovi zamjene postojeće stolarije i bravarije, obnova krova, toplinska izolacija podrumskih zidova grijanog dijela, obnova postojeće unutarnje i vanjske rasvjete i drugo.

“Zgrada je stara 40 godina i vapila je za ovom vrstom obnove. Ovom energetskom obnovom, ne samo središnje zgrade već i popratnih objekata dobili smo funkcionalnu zgradu, suvremenog izgleda, energetski potpuno obnovljenu što je doprinijelo smanjenju troškova, ali i zaposlenicima pružilo kvalitetne i adekvatne uvjete za rad,” rekao je načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić koji je s glasnogovornicom Nikolinom Janković predstavio projekt.

Uz visoku starost, stolarija je na zgradi bila zastarjela i neučinkovita, krov je prokišnjavao na više dijelova zgrade, sanitarni čvorovi bili su trošni i neprimjereni vremenu, a zbog zastarjelih električnih instalacija dolazilo je do kvarova te problema u opskrbi električnom energijom. Uz novo ruho i brojne rekonstrukcije, modernizacije i izmjene, energetska obnova donijela je i znatne uštede. Prije projekta energetske obnove zgrada je bila svrstana u energetski razred G. Nakon realizacije projekta energetske obnove svrstana u energetski razred C.Prema planiranim rezultatima projekta predviđeno je smanjenje toplinske energije za grijanje za 50,82 posto, smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 41,35 posto te smanjenje emisije CO2 za 43,06 posto. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

TEKST: S. Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn