ENERGETSKA OBNOVA – Društveni dom u Dervišagi uskoro u obnovljenom ruhu i sa znatnom energetskom uštedom

Datum objave: 13. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na zgradi Društvenog doma u prigradskom naselju Dervišaga u tijeku su radovi energetske obnove vrijedni 1,6 milijuna kuna od čega je 954 tisuće bespovratnih kuna iz Europske unije. Radove je danas obišao požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Riječ je o projektu koji je prijavljen u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ciljevi projekta su ulaganje u uređenje objekta društvene građevine u Dervišagi, s ciljem smanjenja potrošnje energije i energetskih ušteda, a u tu svrhu će se provesti energetska obnova, što će dovesti do ispunjenja kriterija natječaja i dovesti do racionalnijeg i ekonomičnijeg utroška energije.

Ovim projektom nastavlja se ravnomjeran razvoj Požege od središte do prigradskih naselja, naglasio je gradonačelnik Puljašić. “Ova zgrada vrlo je bitna za ovdašnje stanovnike jer se ovdje, osim redovitih društvenih događanja, održavaju i mise svake druge nedjelje za slabije pokretne sugrađane. Stoga je projektirana i rampa kako bi bio olakšan prilaz,” rekao je gradonačelnik. U zgradi su smještene i humanitarna te braniteljska udruga, a prostor mogu koristiti i svi građani.

Nakon završetka radova zgrada će se, uz funkcionalnost, potpuno opremljenu kuhinju te najveću rashladnu jedinicu u Požeško-slavonskoj županiji, odlikovati i znatnom energetskom uštedom.Planirana je zamjena postojeće stolarije ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova građevine, povećanje toplinske zaštite za strop prema negrijanom tavanu građevine, povećanje toplinske zaštite za kose krovove iznad grijanog prostora. Time će se povećati energetska učinkovitost te će se mjerama energetske obnove postići ušteda od 115.693,92 kWh godišnje ili 54,08% na godišnjem nivou te će iz energetskog razreda F objekt svrstati u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta je 1.594.219,23 kuna, ukupno prihvatljivi troškovi iznose 1.563.514,23 kuna, a bespovratna sredstva 954.808,54 kuna. Grad Požega sufinancira će projekt s 639.410,69 kuna. Projektne aktivnosti moraju biti završene u roku od najkasnije 24 mjeseca od potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (od 7. rujna 2018. godine do 7. rujna 2020. godine).

Radovi energetske obnove nastavit će se dalje i to u Mihaljevcima, a potom slijede i radovi na zgradi GD Sokol u Požegi, najavio je gradonačelnik .

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn