ENERGETSKA OBNOVA – Predstavljen projekt energetske obnove zgrade PU brodsko-posavske i Policijske postaje Slavonski Brod

Datum objave: 21. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – U Policijskoj upravi brodsko-posavskoj danas je održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik Antun Valić prezentirao projekt koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova pod nazivom „Energetska obnova zgrade Policijske uprave brodsko-posavske i Policijske postaje Slavonski Brod, na adresi Slavonski Brod, Ivana Mažuranića 7 i 9“.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Svrha projekta je kroz implementaciju mjera energetske učinkovitosti smanjiti godišnju potrošnju primarne i toplinske energije te emisiju CO2, čime će predmetna građevina iz trenutnog energetskog razreda G prijeći u energetski razred C. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.435.046,80 kuna s PDV-om, s tim da je kroz program energetske obnove odobreno 4.353.747,39 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u financiranju cjelokupne investicije sudjeluje i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Predmet projekta je energetska obnova zgrade u kojoj Policijska uprava brodsko-posavska i Policijska postaja Slavonski Brod obavljaju uredsku djelatnost na adresi Ivana Mažuranića 7 i 9, u Slavonskom Brodu. Zgrada je izgrađena 1950. godine. Ukupna građevinska (bruto) površina zgrade (ETC-a) iznosi 2.675,55m2 a trenutni energetski razred zgrade je G. Unutar zgrade nalaze se uredski prostori, garaže, okružnica i prostorije pritvora.
Svrha projekta je smanjiti godišnju potrošnju energije u zgradi policijske uprave i policijske postaje implementacijom mjera energetske učinkovitosti. Pokazatelji ostvarenja svrhe projekta su smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 229.803,38 kWh/god, odnosno 72,14%, potrošnju toplinske energije za 51,46%, a emisiju CO2 za 60,13%, čime će predmetna građevina iz trenutnog energetskog razreda G prijeći u energetski razred C. Provedba projekta je podijeljena u tri glavne aktivnosti: priprema projektno-tehničke dokumentacije, implementacija mjera energetske obnove, stručni i projektantski nazor te zaštita na radu.

„Projektom se namjerava riješiti problem velike potrošnje energije u zgradi. U vrijeme građenja zgrade nisu postojali propisi o uštedi toplinske energije, tako da ovojnica zgrade ne sadržava toplinsku izolaciju. Na pročeljima je drvena stolarija ostakljena dvostrukim ostakljenjem običnim staklom, a u zgradi postoji zastarjeli i energetski neučinkovit sustav centralnog grijanja te lokalni sustav hlađenja. Rasvjeta je također zastarjela i energetski neučinkovita, a ne postoji ni opcija kontrole potrošnje energenata. Iz provedenog energetskog pregleda zgrade, proizlazi da zgrada, koja u ovom trenutku pripada energetskom razredu G, u cjelini ima lošu toplinsku zaštitu, te je moguće postići znatnu uštedu energije implementacijama mjera energetske učinkovitosti“, rekao je načelnik Valić.

Građevinsko-obrtnički i instalaterski radovi na energetskoj obnovi zgrade obuhvaćaju: povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjena vanjske drvene stolarije sa PVC stolarijom sa dvostrukim staklom, radovi na strojarskoj instalaciji (instalacija grijanja i hlađenja zgrade) obuhvaćaju: dvocijevnu instalaciju grijanja/hlađenja sa stropnim ventilokonvektorima, gdje ogrjevni/rashladni izvor vode predstavlja dizalica topline zrak-voda smještena pored objekta i opremljena svim elementima potrebnim za punu funkcionalnost; radijatorsku instalaciju od pločastih čeličnih radijatora i novu oprema kotlovnice: plinski kondenzacijski kotao sa svim pratećim elementima potrebnim za funkcionalnost sustava; zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, izgradnja integrirane fotonaponske elektrane snage 34kW na krovu objekta, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i kontrolnih mjerila energenata i vode.

„Poboljšanje uvjeta rada i života policijskih službenika ono je na čemu Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi kroz različite modele te je dosad prijavljeno više projekata energetske obnove objekata, a niz objekata već je riješen i na druge načine čime se unapređuje i podiže kvaliteta rada policijskih službenika u svim policijskim postajama u Republici Hrvatskoj“, rekao je načelnik Valić.

IZVOR: PU BP

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn