ENERGETSKA OBNOVA – Početak rada na energetskoj obnovi višestambenih zgrada

Datum objave: 21. 9. 2015. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Energetska obnova višestambenih objekata  i rezultati postignuti na natječajima, bila je tema konferencije za novinare koju su danas održali gradonačelnik Požege Vedran Neferović i direktor Komunalca Požega d.o.o. Anto Bekić. Ove jeseni krenut će radovi na energetskoj obnovi višestambenih zgrada  kojima upravlja Komunalac u Čaglinu, Pleternici i Požegi.

Kao upravitelj stambenih zgrada na području Požeštine Komunalac ima pod upravljenjem 106 stambenih zgrada, a to je ukupno 1529 stambenih i poslovnih prostora. Djelatnost se financira iz naknade upravitelju koja iznosi 25 lipa po četvornom metru mjesečno.
Radovi na energetskoj obnovi uskoro bi trebali početi na dvije zgrade u Čaglinu, zgradi u Vinogradskoj ulici u Pleternici i A. G. Matoša 24-26 u  Babinom viru u Požegi. U tijeku je javni poziv za neposredno sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama gdje Fond financira izradu dokumentacije u stopostotnom iznosu. Otvoren je i javni poziv za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada, te javni poziv za sufinanciranje nabavke i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u postojećim višestambenim zgradama. od strane Fonda odobreno je ukupno 1.178, 269 kuna.

nn

“Ovi odobreni projekti samo su početak rada na energetskoj obnovi višestambenih zgrada, a neophodno je uključivanje i ostalih suvlasnika stambenih zgrada kako bi se što bolje iskoristila ponuđena sredstva za energetsku obnovu te time u konačnici povećala i vrijednost stanova te smanjili troškovi za energente. Smanjivanje troškova energenata procijenjeno je na minimalno 30 posto u odnosu na sadašnje stanje, a kreće se i do 60 posto po podacima koje Fond ima iz sličnih zgrada u RH,” naglasio je Anto Bekić. Dodaje kako je bitan preduvjet za kandidiranje višestambenih zgrada za energetsku obnovu legalizacija ili povezivanje zemljišne knjige sa knjigom položenih ugovora tj. uređeno stanje u katastru i gruntovnici. “U zadnjih godinu dana izvršeno je povezivanje i etažiranje u tri stambene zgrade dok je desetak zgrada u postupku. Važno je napomenuti da je zakonska obveza za zgrade do kraja ove godine izvršiti etažiranje ili povezivanje, kao i uvođenje razdjelnika topline na zajedničkom sustavu grijanja do kraja 2016. godine,” dodaje Bekić.

“Komunalac i Grad Požega su u proteklih   dvije godine održali nekoliko sastanaka s predstavnicima stanara te ih upoznali ih što se sve može sufinancirati suradnje s Fondom za zaštititu  okoliša i energetsku učinkovitost. Komunalac je napravio jedan iskorak na području Babinog vira gdje je  racionalizirao sustav i kapacitete sveo u stvarne potrebe, no sada je, za još efikasnije grijanje i smanjenje troškova potrebna pojačana aktivnost stanara, odnosno, rješavanje dokumentacije u objektima u kojima žive da bi mogli kandidirati i dobiti  sufinanciranje te smanjiti troškove tijekom godine koje imaju na grijanju,”naglasio je gradonačelnik Vedran Neferović.

TEKST:Sanja Pok    FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn