ENERGETSKA OBNOVA – Odluke i ugovori o financiranju zgrada odgojno-obrazovnih institucija

Datum objave: 19. 4. 2016. | Kategorija: Društvo

ministar

ZAGREB – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je dodijelio odluke odnosno ugovore o financiranju osnovnim školama i dječjim vrtićima u sklopu Pilot projekta energetske obnove javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Ministar je dodijelo 9 odluka i potpisao 5 ugovora o financiranju. S područja Požeško-slavonske županije odluku o financiranju  projektne dokumentacije dobila je OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva.

Pilot projekt su 2015. zajednički pokrenuli Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njime je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ bilo osigurano 50 milijuna kuna za izvođenje radova energetske obnove i 4,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za projekte energetske obnove, za koje su županije, gradovi i javne ustanove prijavile 309 projektnih prijedloga od čega je za njih 52 donesena odluka o financiranju. Ministar je na konferenciji dodijelio 9 odluka i potpisao 5 ugovora o financiranju.  Financijska sredstva namijenjena izradi projektne dokumentacije, svih 4,5 milijuna kuna iskorištena su u cijelosti a veliki broj zahtjeva koji su ispunjavali uvjete ostali su bez bespovratnih sredstava. Stoga je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u svom Proračunu osiguralo dodatnih 5 milijuna kuna za te potrebe. Od 50 milijuna kuna sredstava namijenjenih izvođenju radova, zbog izuzetno složene procedure prijave, ostalo je neiskorištenih 24 milijuna kuna te je stoga Ministarstvo 15. travanja 2016. ponovno pokrenulo zaprimanje projektnih prijedloga.

Ministar Kuščević danas je pozvao sve zainteresirane javne ustanove da se prijave na otvoreni poziv kako bi se ovaj Pilot projekt mogao privesti kraju i na kraju zatvoriti. Ujedno je najavio  otvaranje novih natječaja za projekte energetske učinkovitosti do ljeta ove godine za koje će biti na raspolaganju preko 700 milijuna kuna a za projekte energetske obnove zgrada javne namjene natječaji će se otvarati nakon što Ministarstvo dovrši izradu novog Program, koja je započela u veljači ove godine. Popis osnovnih škola i dječjih vrtića kojima su danas dodijeljene odluke odnosno ugovori o financiranju možete pogledati  na www.mgipu.hr

TEKST: S. P./mgipu.hr       FOTO: mgipu.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn