ENEGETSKA OBNOVA -Pakrački Komunalac nada se za obnovu višestambenih zgrada iz EU fondova dobiti 23 milijuna kuna

Datum objave: 29. 1. 2017. | Kategorija: Društvo

matice hrvatske 9,11

PAKRAC – Kako je za prijavu na javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada ostalo još samo tri dana pakrački Komunalca iskoristio je radni vikend Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te im dostavio  projektnu dokumentaciju za obnovu 27 zgrada. Njih 6 nalazi se u Lipiku, a 21 zgrada je u Pakracu. Nakon što je stručni tim Fonda sve još jednom detaljno pregledao za njih su izdane i izjave o spremnosti projektnih prijedloga te su prijave i formalno predane Fondovom Posredničkom tijelu razine 2, doznajemo iz pakračkog Komunalca.

Naime, kako su se od prošle godine, preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, za energetiku obnovu zgrada počela koristiti sredstva iz europskog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ sama procedura prijave je nešto kompleksnija. „Fondu je dodijeljena dvojaka uloga – naš Sektor za energetsku učinkovitost je tehnička pomoć upraviteljima i predstavnicima stanara. Zajedno s njima radili smo na pripremi dokumentacije, davali im upute što sve trebaju izmijenite ili nadopuniti da bi projekt bio spreman za prijavu na EU sufinanciranje. Nakon toga, naša druga služba akreditirana pri Europskoj komisiji ocjenjuje i odabire prihvatljive projekte.“, pojašnjava proces prijave Mladen Ilijević, voditelj Fondovog tima za energetsku obnovu zgrada.

??????????

Komunalac Pakrac u svom portfelju ima oko 75 zgrada. I na prošlom natječaju koji se sufinancirao iz sredstava Fonda bili su uspješni u prijavama svojih projekata. Tada im je odobreno sufinanciranje obnove 13 zgrada. S obzirom na pozitivna iskustva stanara koji su već obnovili  svoje zgrade, interes za prijavu na ovaj javni poziv je bio velik.

Zgrade za koje sada traže EU sredstva uglavnom su, one pakračke, građene 60-ih godina, dok one u Lipiku datiraju iz 80-ih godina. Riječ je o zgradama s prosječno 20-ak stanova i lošom odnosno nikakvom toplinskom izolacijom pa stanari očekuju kako će im obnova značajno povećati kvalitetu života i smanjiti dosadašnje značajne troškove za grijanje. Investicije u obnovu ovih zgrada kreću se u rasponu od 500 tisuća pa do 3 milijuna kuna, a iz EU fondova nadaju se sufinanciranju od oko 23 milijuna kuna.

TEKST: S. P./ Komunalac Pakrac     FOTO: Komunalac Pakrac

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn