EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA: Virtualna mobilnost u sklopu Erasmus+projekta Moja kultura – Tvoja kultura – Naša kultura

Datum objave: 27. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Učenici Ekonomske škole Požega sudjelovali su u prvoj provedenoj virtualnoj mobilnosti u Rumunjskoj u sklopu projekta Erasmus+ projekta My Culture – Your Culture – Our Culture. Tema petodnevne mobilnosti bila je glazba.

Prvi dan pete mobilnosti Erasmus+ projekta My Culture – Your Culture – Our Culture počeo je zahvalom domaćina – profesorice Nicolle Amariei, koordinatorice rumunjske škole, svim koordinatorima ovoga projekta zemalja koje sudjeluju u projektu – Turskoj, Grčkoj, Portugalu, Italiji te Hrvatskoj. Zbog pandemije korone bila je to prva virtualna mobilnost koja je organizirana preko platforme Zoom na kojoj je sudjelovalo ukupno 229 profesora i učenika.

Učenici domaćini prezentacijom su predstavili svoju zemlju Rumunjsku te kulturne znamenitosti kao što su dvorac Paleš i Bran, mistični dvorac grofa Drakule, rumunjski parlament. Zatim su odigrali kahoot kviz o poznavanju Rumunjske u kojemu je učenica Ekonomske škole Karla Paušić. osvojila 1. mj., a Stjepan Ćavar 2. mjesto. U ovu je mobilnost bilo uključeno 28 učenika i 13 profesora Ekonomske škole Požega, a koordinatorica požeške škole bila je Jelena Kovačević, savjetnica i profesorica engleskoga jezika.

Kako je tema ove moblinosti bila glazba,. drugi su dan učenici iznosili svoje impresije o važnosti glazbe u njihovu životu , a svaka zemlja predstavila je svoje lokalne glazbenike. Tako su upoznali rumunjske glazbenike Georgea Enescua, Gheorghea Zamfira, Cipriana Porumbescua, Romantea, Mariju Tanase, Dinu Lipattijja, rumunjski rock te grupu The Madrigals, turske Talipa Ozkana i Asika Veysela Satiroglua, grčke Mikisa Theodorakisa i Vasilisa Tsitsanisa, talijanskoga Domenica Modugnoa, portugalski glazbeni žanr fado pjevačice Marize te hrvatske glazbenike iz požeškog kraja: Juricu Leikauffa iz Parnog valjka, Veljka Valentina Škorvagu, Ivanu Kindl, Vesnu Pisarović, Dinu Jelusića, grupe Bekrije i Big Band Požega te bećarac kao nematerijalnu hrvatsku narodnu baštinu. Za kraj su učenici pjevali/svirali svoju tradicionalnu glazbu.

Treći je dan počeo igrom za učenike u kojoj su morali prepoznati pjesme koje su slušali, a zastupljeni su bili trenutni glazbeni hitovi. Nakon toga su učenici putem prezentacije upoznati s ljepotama Rumunjske i ponovno su odigrali kahoot kviz poznavanja viđenoga gdje je opet naših dvoje učenika osvojilo 1. mjesto, ovaj put u paru David Draguljić i Matea Ticl. Učenici su dobili zadatak odabrati pjesmu svoje zemlje koja najbolje govori o njihovom emocionalnom stanju za vrijeme pandemije te pripremiti prijevod i pojašnjenje svoga odabira.

Četvrti su dan domaćini upoznali sa svojim tradicionalnim rumunjskim instrumentima kao što su kaval, flauta, panflute, ocarina, cimbal, bucium, buhai, tilinca i trumpet violina. Potaknuti i obogaćeni različitim zvukovima nekoliko je učenika predstavilo svoj glazbeni talent, a među njima i Korina Kitanović. Nakon ovih nastupa, učenici su bili podijeljeni u međunarodne grupe s novim zadatkom slaganja riječi određenih pjesama te su dobili zadatak izraditi suvenire ovoga Erasmus+ projekta. Posljednji, peti dan počeo je izložbom učeničkih radova te su nakon toga u alatu menti.com učenici ispisivali svoje impresije o ovoj mobilnosti i projektu, a održan je i završni kahoot kviz o kulturnim postignućima ostvarenim tijekom  sastanka, gdje su i po treći put Požežani pokazali odlično poznavanje rumunjske kulture jer je učenica Korina osvojila 1. mjesto. Na kraju projekta podijelili su svoje impresije s jednim zaključkom kako je riječ o nezaboravnom i vrijednom iskustvu.

TEKST: S.P./ J. K.             FOTO: Ekonomska škola Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn