EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA – Učenici Ekonomske škole Požega na projektu Erasmus+ u Turskoj

Datum objave: 19. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – The Earth, naziv je projekta- programa mobilnosti Erasmus + u kojem sudjeluje i Ekonomska škola Požega, zajedno s još pet škola iz Turske, Rumunjske, Italije i Latvije. Projekt ima za cilj poticanje i razvijanje učeničke kreativnosti, potencijala i inovacija koristeći eksperimentalne pristupe s ciljem osvješćivanja i poduzimanja mjera u vezi s izazovima održivosti te kako bi poboljšali svoja poduzetnička znanja i vještine i postali „poduzetnici u vlastitom životu“.

Na prvom sastanku sudjelovale su učenice 2.k razreda Tea Jamuljak i Karla Jagetic, 4.k razreda Ružca Kljajić i Marija Jambrek i Antonija Baričević iz 2.a razreda u pratnji profesorica Jelene Kovačević i Tajane Vidakušić, a bile su smještene u obiteljima turskih učenica gdje su bile iznimno toplo i srdačno ugošćene.

Tema prvog projektnog sastanka bila je Eksperimenti održivosti preko granica, a sastanak se održao u gradu Samsun, koji je glavni grad turske istoimene provincije koji se nalazi na sjeveru Turske, na obali Crnog mora i najveća je crnomorska luka. S oko milion stanovnika jedan je od većih gradova države. Mustafa Kemal Atatürk je 1919. godine u tom je gradu započeo Turski rat za nezavisnost.
Nakon predstavljanja svih sudionika, zemalja, gradova i škola, sve su škole predstavile biljke koje se sade u njihovim krajevima, a domaćini su se predstavili svojim tradicionalnim plesom. Izabran je logotip projekta te su predstavljeni projektni posteri.

Sudionici mobilnosti imali su priliku razgledati tursku školu, posjetiti park prirode Kızılırmak, grad Amasyju, poznatu kao mjesto gdje su živjeli i obrazovali se sultanovi sinovi, zanimljive muzeje, džamiju i naučiti puno toga. Plovili su Crnim morem i sudjelovali u radionici o istraživanju morskog dna koju je vodio morski biolog, inače profesor na sveučilištu, čistili su plažu i učili nazive školjaka. U školi su vidjeli akvaponski vrt, te naučili kako funkcionira ovaj samoodrživi način proizvodnje hrane.

Učenici su u lokalnom su trgovačkom centru izveli ples u plavim projektnim majicama te zajednički izradili modernu skulpturu “Val otpada” kojom su prikazali problem onečišćenja mora i time skrenuli pažnju prolaznika na problem zagađivanja. Sudionici ovog sastanka posjetili su eko selo Sürmeli, gdje su učenici imali priliku saditi voće i povrće i mijesiti tijesto na tradicionalan način, obišli Selo Amazonki i vozili se žičarom do drevnih kraljevskih grobnica.

Sljedeći projektni sastanak održat će se u veljači 2020. godine u gradu Chania na Kreti, gdje će tema biti izgradnja vještina samosvijesti.

IZVOR: Ekonomska škola Požega

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn