EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA – Nastavak projekta Echoset: mobilnost u Španjolskoj

Datum objave: 11. 2. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U razdoblju od 30. siječnja do 5. veljače Erasmus tim u sastavu četvero učenika Paulina Barišić, Karla Paušić, Dino Miletić i Nikola Raguž te dvije profesorice Elvira Rajič i Lorena Đurčević,sudjelovali su na petoj mobilnosti u sklopu projekta Echoset u španjolskom gradu Montehermoso.

Time su nastavili program razmjene u obrazovanju kojim se upoznaje i promiče kulturna baština malih gradova u Europi, u suradnji sa zemljama Njemačke, Poljske, Litve, Makedonije i Španjolske. Prvi dan učenici i profesori imali su priliku upoznati učenike u školi I.E.S. Gabriel Galan Montehermoso u kojoj su ih domaćini srdačno dočekali. Učenici su odmah podijeljeni u timove koje su činili po jedan učenik iz svake zemlje i dva profesora. Nakon toga, održana je jezična radionica u kojoj se moglo naučiti osnovne fraze i izraze na španjolskom jeziku, a tijekom popodnevnih sati učenici su izrađivali tradicionalni šešir La Gorra.

Aktivnosti upoznavanja španjolske provincije i kulture nastavile su se na farmi crnih iberijskih svinja. Sudionici mobilnosti saznali su puno toga o tradicionalnoj španjolskoj kuhinji te degustirali šunku, sir, kruh i deserte tipične za to područje.Posjetili su i gradić Plasencia kojeg su upoznali podijeljeni u timove rješavajući određene izazove o znamenitostima u cijelom gradu. Učenici i profesori tako su, ne samo upoznali grad na drugačiji i zanimljiv način, nego su se i međusobno povezali i družili hodajući gradom.

Tijekom idućih dana istraživali su gradove poput Meride koji je izazvao posebno oduševljenje svojom ljepotom i očuvanosti rimskog amfiteatra te srednjovjekovni grad Cáceres koji je i glavni grad istoimene provincije. U tom gradu turisti se osjećaju kao putnici kroz vrijeme jer su okruženi renesansnim palačama i crkvama zbog čega je grad uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Četvrtak je bio dan za pješačenje do slapa u mjestu Las Hurdes koji se smatra završetkom Španjolske jer poslije toga više ne postoji cesta. Putem do mjesta, sudionici su zastali uz rijeku i imali piknik u prirodi uživajući u sunčanom i toplom danu.

Navečer je u Montehermosu održan ples naziva Los Negritos koji označava početak festivala u čast San Blasa te su na taj način svi imali priliku vidjeti običaje tog gradića u pokrajini Extramadura koju su posjetili. Posljednji dan mobilnosti dodijeljeni su certifikati o odrađenim projektnim aktivnostima te su svi još jedan dan proveli u samom mjestu Montehermoso koji u prijevodu znači prekrasne planine. Tjedan mobilnosti ostat će zapamćen kao još jedna iznimno uspješna suradnja, učenje, druženje te razmjena iskustava učenika i profesora sa ostalim zemljama.

TEKST: S. P./EŠP              FOTO: EŠP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn