EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA – Projekt mobilnosti za poticanje čitanja i ovladavanje informacijskim tehnologijama

Datum objave: 11. 10. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Ekonomska škola u Požegi koordinator je novog međunarodnog  Erasmus + projekta čije su osnovne teme poticanje čitalačkih aktivnosti učenika, ovladavanje pismenosti 21. stoljeća te usvajanje novih nastavnih metoda. Partneri su srednje škole iz Cipra, Mađarske, Poljske, Portugala i turske, a početne aktivnosti danas i sutra provode se u prostoru Ekonomske škole.

U cijeloj Hrvatskoj odobreno je samo 10 takvih projekata, a Ekonomska škola Požega jedina je strukovna škola u Hrvatskoj kojoj je to pošlo za rukom. Ciljana skupina projekta su učenici 16-19 godina i nastavnici općeobrazovnih predmeta. Projekt traje dvije školske godine, tijekom kojih je planiramo odraditi niz zajedničkih aktivnosti usmjerenih ostvarivanju zadanih ciljeva, kao i posjetiti sve škole uključene u projekt, pojasnila je koordinatorica projekta profesorica Lidia Gerstman.”Projekt je napisan i odobren u sklopu programa mobilnosti Erasmus+, što znači da se odnosi na mogućnost putovanja u druge države u kojima možemo naučiti nešto novo. Pronašli smo partnere iz drugih zemalja, a riječ je o ljudima u pojednim školama koji imaju dobra iskustava u razijanju čitalačkih aktivnosti kod djece, jer ideja je našeg projekta potaknuti učenike da više čitaju, te da to što pročitaju nastoje uvrstiti u svoj svakodnevni život i razvoj svoje ličnosti. Druga je tema razvoj novih metoda rada za nastavnike i treća je tema, i za nastavnike i za učenike, ovladavanje informacijsko-komunikacijskom tehnologijom koja se razvija sve brže i zapravo nemamo uvida koliko bi nam ona mogla olakšati svakodnevni rad,” rekla je Gerstman.

nn

Prva slijedeća mobilnost je u Mađarskoj u prosincu, gdje odlazi po dva profesora i troje učenika iz svake škole i tada se kreće s pravim radom na zadanim ciljevima. Posebice kada je riječ o čitanju. “Nadam se da ćemo postići rezultate jer učenici su vrlo motivirani putovanjima, a sada će moći ići na putovanje jedino ako čitaju. Morat će puno čitati jer će svaka država dati zadatake- krećemo s mitologijom, s korijenima, ono što nemamo u nacionalnom kurikulumu. Recimo, mi dobro znamo rimsku i grčku mitologiju dok o slavenskoj ne znamo gotovo ništa. Prva ideja je stoga predstaviti svoju mitologiju drugima, a kroz to predstavljanje i mi ćemo morati učiti i dokazati svoje znanje. Oni koji pokažu najviše želje i znanja bit će odabrani i za putovanja,”zaključila je profesorica Gerstman dodajući kako je Ekonomska škola ove školske godine uključena u čak dva projekta ovakva tipa pa su domaćini mobilnosti i u drugom projektu 23. – 29. listopada kada će ih posjetiti 24 učenika i 10 nastavnika.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn