EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA – Mobilnost Erasmus+ projekta u Ekonomskoj školi

Datum objave: 24. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Ekonomska škola Požega organizirala je prvu mobilnost novog međunarodnog projekta “Spajamo kulturnu baštinu malih europskih gradova”. U goste Požežanima došao je 21 učenik te 10 nastavnika iz Poljske, Njemačke, Makedonije, Litve i Španjolske.

U trećem tjednu prosinca učenici i nastavnici Ekonomske škole Požega ugostili su svoje partnere u novom Erasmus+ projektu ECHOSET. Tema je projekta kulturna baština te njena obrazovna i odgojna vrijednost, a ovaj projekt spaja i uspoređuje kulturnu baštinu malih europskih gradova: Lubartowa u Poljskoj, Viersena u Njemačkoj, Pajurisa u Litvi, Montehermosa u Španjolskoj, makedonskog Ohrida i hrvatske Požege. Glavni je koordinator poljska škola, s kojom je Ekonomska škola i ranije surađivala u nagrađivanom projektu BookPals.

Prvog dana mobilnosti gosti su predstavili svoje škole, gradove, regije i države, s naglaskom na božićnu tradiciju, a zatim je, tijekom svih 5 dana trajanja mobilnosti, Ekonomska škola nastojala prikazati baštinu našeg kraja. Profesorica Višnja Menđel Troha u suradnji s Gradskim muzejom Požega pripremila je niz radionica izrade tradicijske lokalne hrane, od tarane i pekmeza do božićnih kolačića, zatim božićnih čestitki i adventskih ukrasa, a gosti su s domaćinima i zapjevali i zaplesali uz stare slavonske pjesme. Profesorica Melita Šimić učenike je uključila u dekupaž radionicu izrade božićnih ukrasa, profesorica Marina Hurtiš Međugorac pripremila je radionicu izrade božićnih motiva od slame, profesorica Mirna Dusper predstavila je učenicima motiv Rudinskih glava i uključila ih u izradu replika od glinamola, a profesorica Marija Šag Sadilek uključila ih je u kaligrafsku radionicu izrade glagoljičkih slova. Koordinatorica projekta Lidia Gerstman pripremila je s učenicima prezentaciju o razvoju pismenosti u Hrvata te tečaj učenja hrvatskog jezika.

Na kraju tjedna profesorica Jelena Kovačević putem kviza je provjerila znanje koje su učenici stekli o hrvatskoj kulturnoj baštini u proteklom tjednu. Gostujući nastavnici sudjelovali su u eTwinning radionicama te dogovorili posao i odgovornosti u sljedećem razdoblju. Osim bogatog programa u školi, organiziran je izlet na Plitvička jezera, jedan od najpoznatijih spomenika hrvatske baštine pod zaštitom UNESCO-a, te adventski sajam u Zagreb, gdje su i gosti i domaćini posjetili Muzej grada Zagreba, a zatim uključeni u lov na blago, odnosno terensko učenje o baštini hrvatske prijestolnice.

U mobilnosti je sudjelovalo 10 nastavnika i 40-ak učenika Ekonomske škole. Izuzetnom vrijednošću škola smatra što se još jednom moglo praktično uvjerili u znanja i vještine svojih učenika, koji uvijek iznova dokazuju da su se spremni uhvatiti ukoštac i s najvećim izazovima. Posebno zahvala ide roditeljima: dvadeset obitelji primilo je u svoje domove strane učenike, a velik broj roditelja sudjelovao je i u organizaciji programa i radionica te podržao rad i trud profesora.  Ovo je bila prva mobilnost projekta, a u veljači će 4 učenika i 2 nastavnika Ekonomske škole otputovati na drugu mobilnost u Njemačku.

TEKST: S. P. / L. G.            FOTO: Ekonomska škola Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn