EKOLOŠKA RADIONICA U OŠ „DOBRIŠA CESARIĆ“- „Putem plastike“ od čuvanja okoliša do lijepih predmeta

Datum objave: 19. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – „Putem plastike“ do zanimljivih i lijepih slika, instalacija, mozaika … došli su učenici OŠ „Dobriša Cesarić“ Požega u istoimenoj radionici. Uz glavnu organizatoricu prof. Sandru Halt Ćuže i njihove učiteljice, tu su bile i članice zavičajne udruge „Matko Peić“ Melita Grgić i Ljubica Josipović, koje i same vješto izrađuju lijepe predmete od ostataka plastike, te Ines Čereg iz Društva „Naša djeca“.

Riječ je o projektu LORA – Laboratorij održivog razvoja, čiji je dio „Put plastike“ s glavnim ciljem povećati svijest učenika da svojim ponašanjem prema proizvodima od plastike direktno utječu na okoliš i održivi razvoj. U sklopu projekta učenici se educiraju o načinima prikupljanja i obrade i proizvodnje novog proizvoda od nepovratne plastične ambalaže prikupljaju nepovratnu plastičnu ambalažu i izrađuju predmete od plastike. Partner škola u ovom projektu je OŠ Julija Kempfa, koji su uz spomenutu radionicu pripremili prezentaciju.

„Projekt traje cijelu godinu, radili smo i u karanteni, postere i prezentacije. Čepove smo prikupljali svi, i bake, djedovi, i susjede smo uključili. Radujem se, jer znam da ću tako spasiti okoliš i životinje“ kaže Mani Jerkić iz IV.c. Da je tako potvrđuje i prof. Halt Ćuže: „Gledajući učenike kako su to zdušno prihvatili, kako to angažiraju, shvatili sam da nisu mladi problem, već stariji, koji se teško rješavaju starih navika“.

Prema programu aktivnosti učenici će posjetiti reciklažno dvorište Komunalca d. o. o i tvrtku za obradu plastike “Drava International” Osijek. Za kraj, kako je sve bilo moći ćemo vidjeti na izložbi u dječjem tjednu u listopadu.

TEKST: BST        FOTO: BST

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn