EDUKATIVNO-PREVENTIVNI PROJEKT ZDRAVOZUBCI – Za zdrave zube i još ljepše osmijehe

Datum objave: 10. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

VELIKA – U organizaciji Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, a u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Zavodom za hitnu medicinu, u OŠ Ivan Goran Kovačić u Velikoj danas je među učenicima prvog razreda proveden edukativno-preventivni projekt “Zdravozubci”.

Projekt Zdravozubci započeo je prošle godine kao pilot projekt čiji je cilj učenike prvih razreda upoznati s osnovama oralne higijene te važnosti ispravnog čišćenja zubi i usne šupljine. “Dom zdravlja i naši partneri odlučili smo taj projekt razviti u širem obliku. Obuhvatili smo ove godine pet općina, ukupno osam osnovnih škola gdje ćemo ukupno 209 prvašića pregledati i utvrditi status njihovih zubića. Projekt se provodi u nekoliko faza – prvi pregled uz dodjelu poklona (četkice, zubne paste, bojanke i edukativni materijali), te nakon pet mjeseci, krajem školske godine drugi pregled uz bilješke tko je imao od mališana najveći pomak u oralnom zdravlju. Najuspješniji, stotinjak mališana bit će nagrađeni izletom u Park prirode Papuk,” pojasnio je ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki.

Projekt u cijelosti financira Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, a prepoznat je i od strane Ministarstva zdravlja, no nadaju se kako će uskoro dobiti i više podrške. “Projekt je vrijedan oko 55 tisuća kuna, a ove smo godine obuhvatili sve općine i Pakračku poljanu. Za svako dijete na početku i na kraju projekta osiguran je prigodan poklon, a nadamo se kako ćemo sljedeće godine proširiti ovaj program i na gradove na području županije,” rekao je ravnatelj Višaticki.

Stručni pregled mališana obavio je dr.med. dent Mario Jakobović koji kaže, vidljivi su pomaci nakon pilot projekta.

“Vrijedi nastaviti ovu akciju i proširiti na višu razinu. Oralna higijena nije loša kod stanovništva općenito, ali kod djece ima slučajeva gdje je riječ o velikoj zapuštenosti. Tu bi definitivno i roditelji trebali proći edukaciju, a ne samo djeca. Nadam se stoga da ćemo s ovakvim projektima ipak uspjeti postići poboljšanja jer preventiva je iznimno važna, posebice u ovoj ranoj dobi,” naglasio je dr. Jakobović.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn