EDUKATIVNO-PREVENTIVNA AKCIJA: Sigurno u autosjedalici

Datum objave: 20. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Policijska uprava požeško-slavonska, u suradnji s udrugom “Roda” provela je danas u zonama osnovnih škola i vrtića preventivnu akciju provjere ispravnosti i pravilnog korištenja dječjih autosjedalica.

Povodom početka nove školske godine i akcije “Poštujte naše znakove” te tjedna u kojem je sukladno planu TISPOL mreže na snazi pojačan nadzor mobitela i drugih uređaja te sigurnosnog pojasa, danas je na području PU Požega u zonama osnovnih škola provedena edukativno-preventivna akcija pod nazivom “Sigurno u autosjedalici”. Tijekom kontrole vozila, policijski službenici su razgovarali s roditeljima, te dijelili brošure „Autosjedalica – uvijek i bez iznimke” koju je izradila udruga Roda, a tiskana je uz pomoć sredstava iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

“ U razdoblju od 16. do 23. rujna, u skladu s akcijama TISPOL-a, na području cijele Republike Hrvatske pa tako i na području naše PU požeško-slavonske provodi se preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor najtežih prekršaja – alkohola, mobitela i drugih uređaja a današnja akcija ima za svrhu ojačati svijest kod roditelja o pravilnom korištenju dječje autosjedalice koja mora biti pričvršćena sigurnosnim pojasom. Pružili smo i mogućnost besplatnog pregleda autosjedalica te besplatnih stručnih savjeta od strane savjetnica iz udruge Roda,” pojasnila je glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

“kada je riječ o našoj policijskoj upravi, u osam mjeseci ove godine utvrdili smo 923 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dok smo u protekloj 2020. godini zabilježili njih ukupno 1318. Novčane kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu su 1000 kuna,” naglasila je glasnogovornica Nikolina Janković.

Edukativno -preventivna akcija pod nazivom “Autosjedalica – uvijek i bez iznimke” provodi se u zonama škola jer veliki broj roditelja djece prvašića djecu dovoze u školu svojim automobilima. “Mi se vrlo rado priključujemo svim MUP.-ovim akcijama korištenja autosjedalica pa smo danas ovdje. U funkciji smo savjetnika, dajemo roditeljima informacije kako ispravno smjestiti dijete u vozilo i sigurnije ga prevoziti. Nažalost, uvijek ima nepravilnosti i vrlo često se događa da se veća djeca voze bez autosjedalica i bez pojasa. Vrlo često se događa da prerano koriste autosjedalice koje nisu primjerene za njihov uzrast, a nepravilno pričvršćene autosjedalice i nepravilno vezana djeca su uglavnom najčešće nepravilnosti. Autosjedalica je obavezna do 150 centimetara djetetove visine. Postoji iznimka što se tiče stražnjeg sjedala gdje od 135 cm do 150 cm visine dijete može biti bez autosjedalice ali isključivo na stražnjem sjedalu i ako pravilnom putanjom pojas ide preko tijela,” pojasnila je savjetnica o autosjedalicama Italina Benčević iz udruge Roda. Akcija je organizirana u suradnji s Auto klubom Požega i HAK-om.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn