ECB: Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji propada ili će vjerojatno propasti

Datum objave: 28. 2. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Europska središnja banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njezine dvije podružnice u bankarskoj uniji, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji propadaju ili će vjerojatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti, javlja hrt.hr.

ECB je utvrdio da u bliskoj budućnosti banka vjerojatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obveze prema dospijeću.Sberbank Europe AG i njezine podružnice doživjele su znatan odljev depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih napetosti na ugled. To je dovelo do pogoršanja likvidnosti. I nema dostupnih mjera s realnom šansom za vraćanje ove pozicije na razini grupe u svakoj od njezinih podružnica unutar bankarske unije. Stanovnici su zaštićeni do 100.000 eura po deponentu po banci u Europskoj uniji. Ovu zaštitu osiguravaju sustavi jamstva depozita koji postoje u Austriji, uključujući njemačku podružnicu banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Procjena Europske centralne banke (ECB) odnosi se na tri subjekta pod izravnim nadzorom ECB-a: Sberbank Europe AG, sa sjedištem u Austriji, te podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji. Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica s pravom glasa). Sberbank Europe AG ima podružnice u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj u BiH, Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. ECB je tijekom cijelog procesa koordinirao s nacionalnim mjerodavnim tijelima u tim jurisdikcijama.

Više pročitajte na hnb.hr

IZVOR:HRT                 FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn